Diari Més

Universitat

La URV coordina una plataforma a favor de l'hidrogen verd

La iniciativa pretén potenciar l'ús d'aquest combustible per fer front a la transició energètica

El campus Vila-seca de la URV.

La URV, entre les 10 millors universitats de l'EstatURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 50 agents amb implantació al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han creat la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud per impulsar l'expansió d'aquest combustible per fer front al repte de la transició energètica davant del canvi climàtic. Coordinada per la URV, la plataforma aplega agents de formació, recerca i tecnologia; agents empresarials i empreses de la cadena de valor de l'hidrogen verd; així com administracions locals, supramunicipals i la Generalitat. En una reunió telemàtica aquest dimarts a la tarda, han expressat la voluntat de desenvolupar conjuntament projectes que serveixin per transitar cap a l'hidrogen verd i la transició digital a través de la recerca, la transferència i la formació de persones qualificades.
Davant la constatació que el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre tenen una elevada concentració de consum i producció d'energia, consideren que cal avançar en la implementació de l'hidrogen verd per fer front a la transició energètica d'acord amb l'estratègia llançada aquest mateix estiu per la Unió Europea per assolir la neutralitat climàtica el 2050. El repte no és menor: tot i tractar-se de l'element més lleuger i abundant de l'univers, l'actual producció d'hidrogen com a energia requereix encara l'ús de combustibles fòssils en la seva pràctica totalitat.

De moment, els representats de les entitats fundadores han acordat la necessitat, durant els primers mesos, de definir la governança, elaborar un primer portafolis de projectes i treballar en un pla d'acció per al 2021. Els projectes, apunten, hauran de donar resposta a tres línies bàsiques: la mobilitat amb ús d'hidrogen, l'economia circular que generi aquesta energia i les infraestructures bàsiques que requereix.

Entre els impulsors de la plataforma figuren, a banda de la mateixa URV, Eurecat, ICIQ, IREC, en l'àmbit de la recerca; l'AEQT, l'Autoritat Portuària de Tarragona, la FEAT, les cambres de comerç i empreses com COMSA Renovables, Endesa, Ercros, Iberdrola, Repsol, Sun Photovoltaic Systems o Toyota Espanya. En el vessant institucional figuren ajuntaments com Tarragona, Reus o Tortosa, però també els de municipis amb centrals elèctriques. Per part de la Generalitat, es troben l'Agència de Residus de Catalunya, la Direcció General d'Indústria o la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.

tracking