Diari Més

Economia

La restauració es declara en peu de guerra davant el nou tancament

L’Ajuntament de Tarragona no cobrarà les taxes corresponents a les terrasses fins que els establiments puguin reobrir-les amb normalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de la restauració de Tarragona ha iniciat aquest dilluns al matí, a la plaça de la Font, una acció de protesta que no quedarà en un fet aïllat. L’acció ha estat una demostració que aquest àmbit de l’economia, que ha hagut de tancar les portes per les darreres mesures de la Generalitat per lluitar contra l’expansió de la covid-19, és l’equivalent a una declaració de guerra. «Passem a l’acció i no ens quedarem callats, al contrari, farem més soroll», ha manifestat a aquest mitjà Santi Scaltritti, un dels convocants i la persona que ha llegit un manifest en el qual s'ha dit, entre altres qüestions, que «ens estan ofegant».

Per la seva banda, Javier Escribano, president de l’Associació d’Hostaleria de Tarragona Ciutat (AHTC), ha dit a aquesta redacció que no descarta que el pròxim dijous hi hagi un acte de protesta davant la delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona. La notícia positiva per al sector ha arribat de la mà de l’Ajuntament, que haanunciat que no cobrarà les taxes de terrasses «fins que aquestes no puguin tornar a prestar el servei».

Scaltritti, en nom dels prop de cinquanta restauradors que s'han concentrat a la plaça de la Font, ha dit que «nosaltres només volem treballar dignament». Aquest professional ha remarcat que «estem preparant coses importants» per als pròxims dies i que la intenció del sector és «no parar fins a aconseguir que ens escoltin». Entre les reclamacions, destaca, «la reducció d’impostos» mentre duri la crisi provocada per la covid-19 i aconseguir «bonificacions de la Seguretat Social per als treballadors». «Estem cansats que se’ns criminalitzi com únic sector on hi ha contagis, quan tots sabem com va el Metro de Barcelona».

Reunió decisiva

Javier Escribano, en la seva qualitat de president de l’AHTC, ha qualificat de decisiva la reunió que avui dimarts mantindrà el sector amb el Govern de la Generalitat. En funció dels resultats obtinguts, «farem una protesta dijous al carrer Sant Francesc». Escribano ha dit que l’anunci que va fer el Govern, de pressupostar 40 milions d’euros per a ajudar al sector, «és una mesura improvisada», i ha recordat que, «segons dades de la Generalitat del 2016, a Catalunya hi ha més de 60.000 negocis de restauració». A més, «cal llegir la lletra petita», ha remarcat.

Escribano ha dit que l’associació que presideix «no qüestiona els mètodes sanitaris, però sí que ho fa de l’acció del Govern, de la gestió de la pandèmia i de l’adopció de mesures incongruents».

Les taxes, aturades

L’Ajuntament ha anunciat que no cobrarà les taxes de terrasses mentre aquestes hagin d’estar tancades i que els rebuts ja cobrats durant aquest mes d’octubre per l’ocupació de la via pública es retornaran als restauradors.

La regidora de Domini Públic, Cinta Pastó, ha declarat que «entenem perfectament la preocupació del sector de restauració i hostaleria, i tot i que ja s’havia tramitat el cobrament de taxes per l’ocupació del carrer amb taules i cadires, el consistori tirarà enrere aquests cobraments a l’espera de l’evolució de la pandèmia». La regidora ha recordat que «el passat 24 de setembre, l’Ajuntament es va reunir amb representants del sector per acordar la reactivació del cobrament dels impostos d’aquest últim trimestre de l’any, després que el consistori decretés l’exempció fiscal de les taxes de terrassa i ocupació de la via, publicades del mes de març».

La concentració s'ha convocat mitjançant les xarxes socials i va acabar amb una casserolada.

La restauració es declara en peu de guerra davant el nou tancamentCedida

tracking