Diari Més

Història

Tarraco Viva tanca amb la satisfacció d'haver fet front a la pandèmia

L’aforament en els espectacles que han admès públic ha estat més reduït que altres anys i l’ocupació aconseguida ha estat del 85% de mitjana

Personatges vinculats a l'Amfiteatre van passar ahir al matí pel mirador del monument.

Tarraco Viva tanca amb la satisfacció d'haver fet front a la pandèmiaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El festival de reconstrucció històrica Tarraco Viva ha posat avui la cloenda a la vint-i-dosena edició, en la qual res ha estat com en anys anteriors, però també s’ha pogut gaudir de la història tot i que en format reduït. La previsió inicial era que l’edició del 2020 se celebrés del 18 al 31 de maig i les temàtiques que serien el fil conductor serien els aliments, el treball i la societat a l’antiga Roma. La pandèmia de la covid-19 va fer que la programació saltés pels aires. L’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona va decidir traslladar el festival a la tardor i dedicar les jornades a la resiliència i la solidaritat en períodes de pandèmia.

Tenint en compte la situació sanitària, el festival ha aconseguit molt bona nota, tot i la supressió d’alguns actes i la substitució de les activitats de gran format per altres amb un nombre de públic molt reduït. L’Ajuntament ha destacat que s’ha cobert el 85% de l’aforament.

La darrera jornada del festival s'ha portat a terme en espais com l’Amfiteatre, el Fòrum de la Colònia o el Pretori, on els espectadors han pogutfamiliaritzar-se amb aspectes del món de la gladiatura, personatges insòlits del passat o com era la vida de la gent corrent en una ciutat romana com ara Tarraco. El grup de reconstrucció històrica Némesis ha dedicatla seva darrera intervenció a parlar de persones que van exercir una notable influencia en l’Amfiteatre. Loli Ynguanzo ha guiatla sessió i ha iniciatla seva intervenció recordant que els combats de gladiadors eren només una de les moltes activitats que es feien a l’Amfiteatre de Tarraco. «Els espectacles començaven a les 8 del matí i els gladiadors, que feien l’últim, a les 5 de la tarda».

Personatges relacionats amb el monument romà han desfilatdavant la quinzena de persones que van presenciar la sessió. Primer, el matrimoni nord-americà i milionari Bryant, que va finançar l’excavació i recuperació de l’Amfiteatre. Ynguanzo va recordar que el 1923 va visitar per primera vegada Europa, «interessant-se pel patrimoni». Deu anys després va venir a Tarragona i va decidir aportar diners al monument romà. També ha estatdestacada la participació de Samuel Ventura, arxiver i arqueòleg, qui va impulsar la construcció de l’edifici del Museu Nacional Arqueològic a la plaça del Rei i, per carta, informava William J. Bryant dels descobriments que s’estaven fent a l’Amfiteatre. Ynguanzo ha remarcatque l’epigrafista Gëza Alföldy va desxifrar el contingut de la inscripció en pedra més llarga del món romà, de 150. L’emperador Heliogàbal, a qui s’atribueix la millora del monument al segle II dC, també va ser un dels personatges convidats, junt amb Valeria Pompeya i una dona de nom Cornèlia.

Les dades del festival

Per la seva banda, l’Ajuntament ha valoratcom a «molt positiu» el fet de poder haver realitzat el festival tot i la covid-19. Tarraco Viva ha apostatper continguts audiovisuals, que han aconseguit 5.632 visualitzacions. Els vídeos més vistos han estat Gladiarors, la vida i la mort, Grafits, la xarxa social dels antics romans, Ala Avgvsta: Recreando la caballería romana imperial i Resiliència i solidaritat a l’antiga Roma. Quant a la pàgina web del festival, en els darrers 15 dies es van connectar 14.000 usuaris, la majoria d’Espanya (84,14%), Estats Units (6,77%) i Itàlia (2,19%). El primer cap de setmana l’ocupació d’aforament va ser del 90%, i del 78 % en el segon.

tracking