Diari Més

Cultura

Les empreses teatrals insten Tarragona a rectificar i a permetre una activitat cultural tancada «sense cap justificació»

ADETCA celebra que la Generalitat s'ho prengui «com un tema important»

La presidenta d'ADETCA, Isabel Vidal, en la presentació de l'arrancada de la nova temporada teatral a Barcelona

Les empreses teatrals insten Tarragona a rectificar i a permetre una activitat cultural tancada «sense cap justificació»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) ha celebrat que la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, hagi demanat a l'Ajuntament de Tarragona revertir la decisió de tancar l'activitat cultural i s'ho prengui «com un tema important». «Ja fa dies que denunciem que aquestes decisions sense cap justificació en contra de l'activitat cultural no s'entenen», ha afirmat en declaracions a l'ACN Isabel Vidal, presidenta de l'entitat teatral. Vidal recorda que les activitats culturals no estan prohibides a Catalunya, sinó limitades només al 50% de l'aforament i que quan el consistori tarragoní les va tancar l'assistència de públic encara era del 70%. Per això, demana a l'alcalde, Pau Ricomà, que «rectifiqui».

En aquest sentit, Vidal demana a Ponsa que «faci entendre» a Ricomà que la cultura és una activitat «segura» i que faci marxa enrere en una decisió que, afirma, fa «molt mal» a entitats i empreses del sector que han fet esforços per «posar-se al dia» amb totes les mesures de seguretat.

En una entrevista amb l'ACN, la consellera de Cultura qualifica d'»incomprensible» que l'alcalde de Tarragona hagi decidit suspendre totes les activitats culturals programades fins al novembre. En una entrevista amb l'ACN, explica que estan en converses amb el consistori per intentar revertir la decisió que, entén, «va en contra» de l'objectiu pel qual treballa «la majoria». Per la consellera, el Govern, «tots» els ajuntaments catalans, les entitats municipalistes i les diputacions estan fent una «gran feina» perquè creuen que la cultura «és essencial». «Per això va sorprendre aquesta decisió de Tarragona, que hem de veure si es pot revertir perquè seria desitjable que fos així», precisa.

«La majoria vam trobar incomprensible la decisió» de suspendre la programació cultural

A Tarragona, el director de la Sala Trono Armanyà, Joan Negrié, comparteix les paraules de la consellera de Cultura i ha considerat que «la gran majoria» d'agents culturals de la ciutat van «trobar incomprensible la decisió» de suspendre la programació cultural fins al novembre. «Estem a favor que la salut no corri cap risc, ni un, per a nosaltres prima la salut, però també a l'hora de prendre mesures s'han de tenir en compte la realitat dels espais culturals», ha subratllat.

De fet, defensa que el sector teatral ha fet la feina ben feta durant els mesos d'estiu, garantint la seguretat, i reivindica que els teatres són espais segurs. En concret, ho exemplifica amb la Sala Trono que s'ha reubicat a la platea del Teatre Metropol, el qual té 500 seients i només s'ha utilitzat l'aforament de la Trono, de 150 persones. «Vam parlar amb l'Ajuntament perquè la gent pugues estar molt separada, més separada del compte, perquè estiguessin completament segurs, més amplis i còmodes i sense cap mena de por», ha explicat el director.

Així mateix, ha destacat que prenen la temperatura a cada espectador, que la mascareta és obligatòria i que desinfecten la sala. «Hem invertit diners en tots aquells protocols de seguretat, perquè de com i volta ens tanquin sense consultar-nos prèviament», ha lamentat. Negrié augura que serà molt complicat tornar a engegar la temporada i recuperar espectadors. «Ens ha costat molt arrencar la temporada al setembre, convèncer la gent, la promoció, els protocols. Hem perdut públic, és un esforç brutal que ara s'ha tallat de cop», ha completat.

Preguntat sobre si l'alcalde Pau Ricomà hauria de rectificar, ha assegurat que voldria que es revertís el tancament dels espais culturals: «M'agradaria que veies que els teatres són espais segurs i que poguéssim tornar a obrir». El director també ha avançat que es reuniran amb l'Ajuntament abans de final de mes per encarar la reobertura, atès que diu, que l'activitat cultural no es pot reprendre «d'un dia per l'altre».

Pel que fa a les funcions suspeses, 'La lleugeresa i altres cançons' i 'Vaig venir aquí per estar boig' es tornaran a programar en el primer semestre del 2021. La Sala Trono és En aquest sentit, ha afirmat que el consistori no els hagi consultat la mesura de la suspensió «l'únic» teatre amb temporada estable a la ciutat de Tarragona.

tracking