Diari Més

Noves mesures anticovid

«No és normal que metro i busos vagin plens i la culpa sigui nostra»

Els hostalers denuncien que se’ls ha «criminalitzat» sense motiu i creuen que el tancament obligat durarà més de 15 dies

Aquesta imatge de bars i restaurants oberts ja no es repetirà fins d'aqui 15 dies, com a mínim.

«No és normal que metro i busos vagin plens i la culpa sigui nostra»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de l’hostaleria i la restauració comença avui un nou període de tancament de 15 dies, en un principi, que suposadament ajudarà a reduir l’augment de contagis a Catalunya dels últims dies. Davant les noves restriccions per bars i restaurants, els propietaris i treballadors dels negocis a Tarragona coincideixen que es tracta d’una mesura «desproporcionada» i que un cop més es criminalitza a un sector que «no és el culpable dels contagis». De fet, critiquen que no es limiti l’aforament al transport públic i que als seus establiments aquest no es redueixi com sí que s’ha fet amb el sector cultural, per exemple.

A Javier Martínez, gerent del bar Mistral de la plaça de la Font, li sembla «fatal» que els obliguin a tancar, ja que creu que «és la rematada final pels nostres negocis». En aquest sentit, Martínez defensa que, en cap cas, l’hostaleria és la culpable dels rebrots que hi ha hagut en les últimes setmanes. «Ni cap dels nostres treballadors ni cap dels nostres clients s’ha contagiat aquí de la covid-19, el que no és normal és que metros, busos i avions vagin plens de gent i la culpa sigui nostra», denuncia. Martínez explica que durant aquests dies de tancament, que creu que seran més de 15, s’adaptaran per fer menjar per emportar-se, però diu que «és una incògnita com afectaran aquestes restriccions a l’empresa, estem a cegues».

Per la seva banda, Toñi Martínez, encarregada del Raffa Gelati de la plaça Verdaguer, lamenta que «estan en joc molts llocs de treball» i creu que s’hauria de prendre mesures en altres sectors, «sempre recau tot en l’hostaleria quan no és el problema», fent referència també a les aglomeracions que hi ha al transport públic. Martínez comenta que «el tancament suposarà un cop molt dur pel negoci», però remarca també que els treballadors «s’estan jugant el sou que han de portar a casa seva».

De fet, Carles Badia, propietari dels dos locals de la Pepita, a la plaça Verdaguer i a la Vall de l’Arrabassada, explica que ha hagut d’acomiadar a quatre treballadors, dos de cada establiment. El primer tancament obligat va causar efectes econòmics molt negatius al seu negoci i ara lamenta que «no entenem aquesta restricció». «S’està criminalitzant al sector quan creiem que no tenim la culpa de l’augment dels casos i, d’aquí a 15 dies, algú haurà de donar moltes explicacions de per què això no baixa quan l’hostaleria està tancada». Badia creu que la prohibició d’obrir els seus establiments durarà més dels 15 dies previstos inicialment. «Com que en dues setmanes no hauran disminuït els casos i els polítics no voldran baixar del burro per no acceptar que s’han equivocat, ens faran tancar més dies», diu Badia.

«Desproporcionada». Així és com Òscar Vidal, cambrer del Moto Club de la Rambla Nova, qualifica la mesura anunciada dimecres per la Generalitat vers els bars i restaurants. «D’ençà que vam tornar a obrir hem complert totes les mesures, com la distància entre les taules», defensa Vidal, que creu que els contagis continuaran en augment «mentre s’ajuntin 300 persones en un vagó de metro i mentre a les escales del Palau de Congressos s’agrupin joves a fer la botellada sense mascareta ni res». «Potser no morim del virus però sí de no menjar, que és una mort més lenta al final», lamentava el cambrer.

Retorn de les taxes de terrassa

El president territorial de Tarragona Ciutat de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la província, Javier Escribano, celebrava ahir que l’Ajuntament de Tarragona s’ha compromès a retornar la part proporcional dels impostos d’ocupació de la via pública amb les terrasses corresponent al temps que duri el tancament dels bars i restaurants. Per la seva banda, Escribano veu difícil també que aquesta restricció duri només dues setmanes.

tracking