Diari Més

URV

Àlex Arenas critica la divisió entre ciència i política en la gestió de la pandèmia

El científic de la URV lamenta que les autoritats no van respondre a temps a les advertències dels científics

Àlex Arenas durant el discurs inaugural del curs 2020-21 de la URV.

Àlex Arenas critica la divisió entre ciència i política en la gestió de la pandèmiaURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El catedràtic d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Àlex Arenas, ha criticat la «gran divisió entre científics i polítics, incloses les autoritats sanitàries», en la gestió de la pandèmia.

Àlex Arenas ha pronunciat la lliçó inaugural del curs 2020-21 de la URV, amb una conferència titulada «La física de les epidèmies», en què ha explicat el model matemàtic utilitzat per l'equip d'investigació que dirigeix per predir l'evolució de la pandèmia.

En la seva intervenció, el científic ha afirmat que «cap de les autoritats va respondre a temps» quan en el passat mes de febrer «els presentem el mapa de risc de contagi de virus elaborat basant-se en el model matemàtic que havíem dissenyat».

Àlex Arenas ha redundat en la crítica a l'afirmar que el confinament total «va arribar dues setmanes més tard del que havíem recomanat».

Així mateix, ha criticat que en la desescalada Madrid i Barcelona es saltessin la fase 0, perquè «va implicar nous brots», i que els rastrejadors, que són «fonamentals per controlar les cadenes de transmissió» es multipliquessin tard.

Des del sorgiment de la pandèmia, «vam veure que a la Xina hi havia asimptomàtics que podien infectar altres persones», el que «complicava extraordinàriament el problema a l'haver gent infectada il·localitzable que no presenta símptomes i estan infectant», ha assenyalat el científic. Aquest factor «implica un problema per al sistema sanitari» ja que «no sap com s'està propagant el virus», ha concretat.

Arenas ha al·ludit també el problema de les limitacions estructurals del sistema sanitari davant un creixement exponencial de la malaltia, que «no se solucionen triplicant els llits, sinó es triplica també el personal sanitari», ha incidit.

Ara «s'està intentant evitar el col·lapse sanitari aplicant mesures contundents», encara que «ja hem traspassat el primer escut, que és el sistema d'atenció primària, que ha quedat totalment desbordat en el procés de detecció i rastreig», ha observat Àlex Arenas.

En els models de les malalties infeccioses, hi ha un patró en el que després d'un procés de recuperació de la malaltia, encara poden haver-hi reinfeccions, ha exposat Arenas.

En aquest sentit, ha afegit que «ens falten dades estadístiques per dir si aquest seria un model definitiu en el cas de covid» tot i que ha afegit que «tenim alguns casos que demostren que la reinfecció és possible i perillosa».

tracking