Diari Més

Veïnal

Mediterrània reclama que es posi fre als horts de Ponent no reglats

La fundació té la custòdia d’un ampli espai que voreja el Francolí i arriba més enllà de la riera de Riu Clar

El nombre d'horts que s'acumulen en un espai localitzat pròxim al pavelló de Riu Clar creix de manera desordenada.

Mediterrània reclama que es posi fre als horts de Ponent no reglatsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Parcel·les no reglades s’estenen per un ampli espai limitat pel riu Francolí, la riera de Riu Clar, l’autovia A-7 i l’N-340. En la majoria de casos es destinen a horts no reglats. La Fundació Mare Terra Mediterrània va signar el gener del 2015 un acord amb l’Ajuntament de Tarragona per fer la custòdia d’aquesta àmplia zona de Ponent. Els diferents projectes que va presentar la fundació no van prosperar i aquest indret no tan sols no ha millorat des d’un vessant mediambiental, sinó que s’està degradant per l’expansió anàrquica de les parcel·les. Un sector d’aquest espai correspon a l’Anella Verda.

El president de la fundació, Ángel Juárez, va manifestar ahir dimecres a aquesta redacció que «es van començar a ocupar zones verdes sense cap mena d’ordre, quan nosaltres vam demanar que es facin horts municipals regulats per destinar a persones grans, en atur o que necessiten d’aquesta activitat per motius de salut». Segons va dir, s’hauria de fer un projecte que tingués dotació econòmica.

Juárez va visitar ahir al matí un espai de parcel·les localitzat a pocs metres de distància de la Torre Forta, immoble que dona nom al barri, i que situat a pocs metres de distància del Pavelló Municipal de Riu Clar i de l’Escola d’Adults. El president de Mediterrània va lamentar l’aspecte que ofereix una zona que «podria ser una zona verda molt bonica i amb horts urbans ben distribuïts, amb mesures acordades». «Ara, hi ha parcel·les de totes les mides», va lamentar. «S’està degradant un espai que podria ser una zona natural de primer ordre», va apuntar, per afegir que Mediterrània «segueix apostant perquè es transformi en un espai amb horts regulats per l’Ajuntament».

Juárez també va denunciar la gran quantitat de residus que hi ha a les portes de moltes parcel·les i que formen abocadors il·legals. «Aquesta situació no pot continuar i s’han d’adoptar mesures per posar fi a aquesta situació que perjudica el medi ambient», va apuntar.

La custòdia del riu

El document signat el 9 de gener del 2015 per l’Ajuntament i la Fundació Mare Terra Mediterrània establia que les dues parts acordaven «dur a terme una iniciativa de custòdia del territori en el curs fluvial del riu Francolí al seu pas pel municipide Tarragona, en zona de domini públic hidràulic». D’aquesta manera, s’encarregava a la fundació aspectes com la «conservació dels valors naturals i culturals dels ecosistemes fluvials i de les poblacions de fauna autòctona», així com «promoure l’educació ambiental i l’activitat científica i divulgativa en l’àmbit del riu Francolí i de la riera de Riu Clar».

Per altra banda, l’acord recollia la necessitat d’impulsar «projectes d’arranjament, condicionament i equipament de zones del riu per a l’accés i gaudi de la població». En el darrer punt, s’especificava que calia «coordinar, fomentar i normalitzar els horts tant en funcionament com de nous que es puguin establir». Juárez va lamentar que cap d’aquests aspectes s’han pogut dur a la pràctica, «tot i els projectes que vam presentar a l’Ajuntament». El president de la fundació va insistir a dir que cal aturar la proliferació desordenada dels horts urbans i va reclamar la intervenció de l’Ajuntament «per evitar que segueixi la degradació d’aquesta zona verda del terme municipal».

Juárez mostra la profunditat a què arriben algunes parcel·les.

Mediterrània reclama que es posi fre als horts de Ponent no reglatsGerard Martí

tracking