Diari Més

Les floristeries de Tarragona encaren el dia de Tots Sants amb molta incertesa

El Gremi de Floristes de Catalunya defensa la importància que els cementiris estiguin oberts

Imatge de clients comprant flors a una parada del Mercat de flors al cementiri de Tarragona el dia de Tots Sants de 2018.

Les floristeries de Tarragona encaren el dia de Tots Sants amb molta incertesaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels sectors que també ha sortit molt malparat per la pandèmia de la covid-19 d’aquest 2020, el de la floristeria, afronta ara la que serà l’última de les principals campanyes d’enguany, la de Tots Sants. I ho fa amb molta incertesa respecte a les restriccions que encara es poden decretar d’aquí a finals de mes i amb els dubtes sobre si la gent decidirà anar al cementiri o preferirà quedar-se a casa.

En aquest sentit, els floristes de Tarragona es preparen de maneres diferents per Tots Sants. Per la seva banda, Joan Pros, de la floristeria J. Pros del carrer Sant Agustí, explica que directament «no estem preparant res». Pros lamenta que «estem en una situació que, d’un dia per l’altre, et canvien les mesures» i, davant aquesta incertesa, farà la comanda d’una setmana habitual. «La setmana que ve he de demanar al majorista quantes flors vull però crec que la decisió més sensata és demanar les de sempre, ja que normalment la comanda per Tots Sants és tres o quatre vegades major i, si finalment no puc donar sortida al gènere, me l’hauré de menjar», assenyala, i afegeix que «podria arribar a perdre 5.000 o 6.000 euros, que és la inversió que faig cada any per aquesta festa».

Tecla Amigó, de la Floristeria Romeu, en canvi, s’arriscarà. «Segur que les vendes cauran respecte a l’any passat per aquestes dates, però faré la comanda igualment si la cosa no empitjora encara més durant aquesta setmana», explica Amigó, que apunta, però, que comprarà menys gènere que l’any passat.

Finalment, Miquel Carrió, de Flors Carrió, a la Rambla Nova, s’assegurarà a donar sortida als productes abans d’encomanar-los al majorista. «Ja m’he posat en contacte amb tots els meus clients per preguntar-los si volen fer alguna comanda, que me l’hauran de pagar de manera anticipada i després passar a recollir-la», comenta Carrió, que explica que «d’aquesta manera no m’arrisco a comprar flors que després no podré vendre».

Els tres propietaris de negocis de la ciutat coincideixen que ha estat un any molt dur per al sector. «Ha estat la pitjor crisi que he vist en els 70 anys que fa que em dedico a la floristeria», lamenta Amigó, que el qualifica de «fatal». En aquest sentit, Pros confirma també que la pandèmia «ens ha destrossat l’any. De les quatre campanyes fortes, que són Sant Jordi, Setmana Santa, el Dia de la Mare i Tots Sants, no hem fet res de res i, sumant que s’han cancel·lat bodes i comunions, potser només hem facturat el 50% del que fem en un any normal». Pros assenyala, però, que els negocis d’aquest sector a Tarragona se salven perquè són molt familiars i n’hi ha poques que tinguin molts treballadors contractats. «Si no cobrem, és el que hi ha, mentre puguem pagarem els lloguers i altres, però almenys no hem de pagar sous», diu. Per la seva banda, Carrió reconeix també que ha estat un any «molt dur». No obstant això, assegura que s’ha reinventat i, dins del que cap, «hem salvat els mobles. Durant el confinament feia encàrrecs a domicili i per Internet i, en el meu cas, les vendes hauran caigut en un 30%, aproximadament».

Sobre això, Joan Guillén, president del Gremi de Floristes de Catalunya, remarca que el que representa és un sector que «ha patit i pateix molt», precisament per les moltes cancel·lacions en les campanyes en les quals més facturen. En aquest sentit, defensa que «la nostra única sortida ara és la venda directa al públic i, per això, és molt important que els cementiris estiguin oberts per Tots Sants». Tot i que aquesta serà una decisió que es prendrà a nivell municipal, Guillén no creu que es decretin mesures més restrictives que les d’ahir i recorda que el Procicat no ha prohibit l’accés als cementiris, tot i que «s’haurà de limitar l’aforament, mantenir les distàncies i dur la mascareta i una bona higiene de mans».

El president del Gremi fa també una crida a què la població respongui i vagi al cementiri per Tots Sants i que, a més, acudeixi a les floristeries. «Davant la necessitat cal acudir al professional, i en aquest cas, els professionals de les flors són les floristeries», defensa.

Convocatòria de paradetes

Per la seva banda, l’Ajuntament va anunciar ahir la convocatòria del mercadet de venda de flors al Cementiri de Tarragona, del 23 d’octubre al 2 de novembre. Com a condicions complementàries a les de cada any, les parades hauran d’estar separades per 2 metres, cadascuna haurà de disposar de gel hidroalcohòlic i haurà de desinfectar constantment el material exposat, no es recomana l’ús de diners en efectiu i s’apel·la a la responsabilitat perquè no hi acudeixi gent amb símptomes de covid-19. La convocatòria i les mesures a adoptar són prèvies a les restriccions anunciades ahir per la Generalitat, que limita l’aforament dels mercats ambulants al 30%.

tracking