Diari Més

Patrimoni històric

L'incendi a la casa de Sedassos de Tarragona va afectar un senyal d'un refugi de la Guerra Civil

L’Arqueològica va demanar en diverses ocasions el seu trasllat per garantir la seva conservació

Imatge del senyal abans i després de produir-se l'incendi.

L'incendi a la casa de Sedassos de Tarragona va afectar un senyal d'un refugi de la Guerra CivilCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 22 de juliol passat un incendi va calcinar per complet l’interior d’un edifici de dues plantes amb façanes a la plaça dels Sedassos i al carrer Ferrers, que havia estat ocupat. L’immoble està enclavat en un sector del Circ de Tarraco, a tocar de les restes actualment visibles. En el seu interior es conserva, ara greument danyat, un senyal amb forma de fletxa i, escrita amb majúscules i utilitzant el color vermell, la paraula Refugi.

Abans de produir-se l’incendi de l’estiu, el senyal, reflectit en una paret interior de l’immoble, estava en perfecte estat de conservació tot i els anys transcorreguts. A causa dels efectes nocius de les flames, gairebé no es pot llegir i algunes de les lletres han desaparegut.

En diferents moments, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) va proposar el trasllat d’aquest senyal que indicava la direcció del refugi que hi havia a les voltes del Circ per garantir la seva preservació, com els escrits del mateix període històric que es conserven en un mur de l’Antiga Audiència. Fonts de l’Arqueològica van informar a aquesta redacció que es tracta d’un referent únic dels refugis antiaeris que es van construir a Tarragona durant el conflicte bèl·lic. Del senyal gairebé no queda res i des de l’entitat que vetlla pel patrimoni antic de la ciutat es lamenta el fet que l’Ajuntament no l’hagi traslladat a un espai segur. No és la primera vegada que Tarragona deixa escapar un element per recordar la situació en què es trobava la ciutat a conseqüència de la Guerra Civil. La construcció de l’aparcament de la plaça de la Font també va suposar la destrucció d’un refugi antiaeri de l’època, considerat un dels més grans de Catalunya.

tracking