Diari Més

Patrimoni

Tarraco Viva aporta lliçons d'història tot i les restriccions per la pandèmia

La pesta podia durar quinze anys i matar 5.000 ciutadans romans en una sola jornada

Un malalt és atès pel metge en un campament militar de l'època del Baix Imperi romà.

Tarraco Viva aporta lliçons d'història tot i les restriccions per la pandèmiaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les pandèmies són un dels fils conductors de l’edició d’aquest any del Festival Tarraco Viva, que aquestdilluns ha tancatel primer cap de setmana d’activitats. Una de les propostes de la jornada s'ha celebratal Passeig Arqueològic, on el grup de reconstrucció històrica Septimània Sinores ha aportatinformació sobre les plagues sanitàries i com s’enfrontaven a elles els ciutadans de l’imperi romà. L’arqueòleg Josep Francesc Roig ha fetla introducció davant d’un grup format per vint persones, ja que l’organització ha deciditreduir de manera sensible el nombre de participants com a mesura de seguretat davant de la covid-19. En un sector del Passeig Arqueològic Septimània Sinores ha muntatuna tenda, on el metge de la legió atenia una persona malalta. En un altre sector, els visitants s'han endinsaren rituals que es feien a les cases per fer fugir els mals esperits.

Roig ha explicatque per als ciutadans romans «el significat de la paraula pesta era diferent del que té per a nosaltres, perquè ells no sabien les causes de la gran mortaldat que es produïa». En aquells temps, la figura del metge no era preuada com ho és en l’actualitat. No va ser fins a l’època de Juli Cèsar que van aconseguir un reconeixement social. Roig haexplicatque «després dels quinze anys de guerra que van seguir a l’assassinat del cèsar, Octavi August va crear la figura del metge professional de la legió i va propiciar la primera acadèmia de medicina militar». Els desplaçaments dels soldats després de combatre lluny de casa i disposar d’una extensa xarxa viària i marítima va propiciar l’expansió de pandèmies.

Roig ha posatcom a exemple la Pesta de Ciprià, del segle III i que va durar quinze anys. El bisbe Ciprià va descriure els símptomes. «Parlava de 5.000 morts diaris a Atenes», ha apuntatRoig.

Altres escenaris monumentals, com el Pretori i l’Amfiteatre, també han acollitrecreacions històriques durant la jornada d’avui. El ciutadà corrent i les pors que havia d’afrontar en temps de pandèmia, i els combats de gladiadors van ser altres arguments.

El programa de dimarts

Per a la jornada d’aquest dimarts estan programades tres activitats. A les 18.30 hores, al Mercat Central, viurà una visita comentada sota el nom Macellum, on s’explicaran aspectes relacionats amb el funcionament dels mercats a Roma. A les 19 hores, a l’Antiga Audiència es projectaran els audiovisuals El fantasma de palau i Tebtunis, una ciutat trobada. Tarraco Viva també visitarà aquest dimarts Cambrils. El Cine Rambla de l’Art oferirà l’audiovisual Carreteres, del documental de la sèrie Enginyeria romana.

tracking