Diari Més

Salut rectifica i paralitza la reobertura dels establiments d'oci nocturn a Catalunya

El departament va decidir fer marxa enrere i no permetre a les discoteques apujar novament la persiana per l’augment de l’índex de rebrot de la covid-19

Imatge de l'interior del Totem amb el pòdium precintat al mes de juny, quan les discoteques van obrir també sense pista de ball.

Les discoteques de Tarragona no obriran amb les mesures que proposa el GovernACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va decidir ahir a la nit congelar la reobertura de l’oci nocturn anunciada tot just el passat dimarts. La marxa enrere es va decidir després d’haver constatat que d’ençà que es va treballar la resolució per autoritzar l’obertura d’aquests locals l’índex de rebrot ha pujat, i que els indicadors per als pròxims dies auguren que hi podria haver noves pujades. Segons Salut, la decisió de la consellera Alba Vergés i del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va ser comunicada la mateixa nit d’ahir a diferents membres del Govern, que s’hi van mostrar favorables.

El Procicat aprovava dimarts que els locals d’oci nocturn poguessin reobrir però sense fer ús de la pista de ball. L’ordre els permetia reobrir fins a les tres de la matinada i obligava a ocupar la pista de ball amb taules i cadires o només cadires. Es limitava l’aforament al 50%, s’obligava el públic a dur mascareta mentre no estigués consumint i als responsables del local a tenir un registre d’assistents davant possibles contagis. L’obertura havia de tenir lloc a partir d’ahir, en contra d’algunes veus crítiques que consideraven la mesura poc oportuna en un escenari de corba ascendent del nombre de contagiats. Ahir al migdia, però, el secretari de Salut, Marc Ramentol, atribuïa a «aspectes de correcció formal» del document el fet que la resolució que autoritzava la reobertura encara no s’hagués publicat al Diari Oficial de la Generalitat.

No obstant això, i en declaracions a Diari Més abans de conèixer la decisió de Salut de fer marxa enrere en la reobertura de l’oci nocturn, les principals discoteques de Tarragona asseguraven que no haurien obert els seus establiments amb les mesures que proposava en un primer moment la Generalitat

Sobre les condicions que havia aprovat el Procicat, l’oci nocturn de la ciutat de Tarragona coincidia que eren massa restrictives i que reobrir amb aquelles limitacions no els seria rendible a nivell econòmic. Christian Compte, responsable del Totem i del Totem Café i representant de l’oci nocturn de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria Ciutat de Tarragona, assegurava estar en «desacord» amb el que proposava la Generalitat, que deia que «és simplement allargar l’agonia». Compte posava en dubte que l’aforament del 50% hagués estat el real, «ja que, si comptem la distància que hi ha d’haver entre les taules i les cadires, ja et quedes amb només un 25% de la capacitat total del local», i lamentava que amb aquestes condicions «no reobrim les discoteques, sinó que obrim uns quants bars més». «T’has d’arriscar a treure els treballadors de l’ERTO sense saber ben bé com evolucionarà la pandèmia, si el propietari del local t’ha abaixat el preu del lloguer i veu que tornes a obrir potser te’l voldrà pujar de nou, etc.», assenyalava Compte, que pensava, quan estava prevista la reobertura, que amb les limitacions que imposava no haurien tingut prou benefici per assumir aquests costos. No obstant això, i per les característiques del local, creu que sí que hauria obert el Totem Cafè, però en cap cas la discoteca de l’avinguda Pau Casals.

Per la seva banda, Javier Guillén veia també molt complicat que el local del qual n’és responsable de comunicació, el Highland, tornés a aixecar la persiana havent de seguir les mesures de la finalment aturada reobertura. Guillén sostenia que els costos estructurals són massa elevats per obrir amb tantes restriccions. Pel que fa a les pèrdues que han patit durant aquests mesos de tancament, Guillén reconeixia que el Highland és una empresa consolidada i creu que això no suposarà cap «trauma», però assegurava que d’ençà que es retorni a la normalitat «haurem de treballar uns dos anys per recuperar el forat que ha provocat tota aquesta crisi econòmica derivada de la covid-19».

Toni Vera, propietari de la discoteca Premium, coincidia amb els altres dos empresaris i es mostrava especialment crític amb el Govern. «Aquesta proposta de reobertura és una trampa, la Generalitat no està essent gens encertada en tot el que legisla», criticava, lamentant que les mesures que havien de complir les discoteques si haguessin pogut aixecar de nou la persiana «tornen a desnaturalitzar-nos i tornen a no reconèixer el punxadiscos com una figura d’interès cultural. Una discoteca sense DJ és com una sabateria sense sabates». Vera deia que «tampoc estic d’acord que no es pugui utilitzar la pista per ballar en el moment que veig el transport públic ple de gom a gom, donen solucions diferents a problemes similars», abans de saber que finalment hauran de seguir tancats.

El responsable del Premium ironitzava comentant que, «un cop més, sembla que el virus s’expandeix més de pressa a partir de les 12 de la nit», mostrant el seu desacord amb la limitació horària de tancar a les 3 de la matinada que prèviament havia marcat el Procicat i recordava que «som part de la solució i no del problema». Per tot això, i destacant que es tracta de negocis amb molt d’impacte, ja que assegurava que «dono feina a més de 20 autònoms relacionats amb el so, la llum, etc. i a molts proveïdors, són molts els costos estructurals», deia que amb les mesures previstes fins ahir a la nit no hagués obert, «no em surt rendible». Finalment, Àngel Lopera, de la Sala Zero, compartia el que deien els seus homòlegs i defensava que «obrir en aquestes condicions és perdre més que seguir tancats».

Malgrat tot, el Govern va decidir fer marxa enrere i congelar la reobertura de l’oci nocturn davant les previsions que l’índex de rebrot del coronavirus continuï pujant en els pròxims dies.

tracking