Diari Més

Patrimoni

El Passeig Arqueològic ofereix una imatge «degradada» i «decadent»

El secretari de l’Arqueològica, Òscar Martín, alerta de la degradació d’elements de gran valor

Les herbes envolten els canons localitzats en diferents espais del Passeig Arqueològic.

El Passeig Arqueològic ofereix una imatge «degradada» per herbes i tanques a terraCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Passeig Arqueològic, un dels monuments més visitats del conjunt de Tarraco declarat Patrimoni de la Humanitat, ofereix una imatge de degradació, va lamentar ahir dilluns Òscar Martín, secretari de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT). Després d’una visita que va fer a aquest escenari el passat diumenge, Martín va publicar unes fotografies al web de la RSAT on s’aprecien «aspectes millorables» per evitar una sensació de «decadència» del conjunt monumental, va explicar a aquesta redacció. La seva major preocupació és l’estat de conservació d’una epigrafia relacionada amb el Genio Conventus Cluniensis. Martín va dir que la pedra «s’està esberlant» i «s’hauria de retirar per conservar-la en un lloc adequat, perquè està molt degradada». Com aquesta peça de gran valor patrimonial n’hi ha sis més distribuïdes pel Passeig Arqueològic, «dedicades als set districtes judicials que hi havia a la Tarraconense». «Podien estar totes reunides en un mateix lloc i ben conservades», va comentar.

Martín també proposa substituir el relleu original de Minerva, localitzat en la torre de la muralla del mateix nom, per una còpia que existeix, «per protegir-la i evitar la seva degradació». Martín, qui va subratllar que la visita al Passeig Arqueològic «va ser privada», no com a membre de la RSAT, va dir que «el relleu de Minerva està rodejat d’herbes, la qual cosa provoca una sensació d’abandó».

El secretari de l’Arqueològica va apuntar que convindria fer «un mínim de manteniment» en el Passeig Arqueològic. «L’entrada està bé, però després trobes coses que no haurien de ser-hi», va dir. En aquest context, va lamentar la gran quantitat d’herbes que hi ha en un espai on estan ubicats una sèrie de canons, o més de deu tanques que estan a terra i que es van posar per protegir el Fortí Negre. Aquests elements es van col·locar fa mesos, després d’uns aiguats que van afectar la torre. «No és una bona carta de presentació», va indicar Martín, qui va dir que les tanques ja formen part «d’una decoració decadent».

Per altra banda, Martín considera necessària una actuació per part de l’Ajuntament per arranjar el camí que discorre al llarg del monument. Les pluges dels darrers mesos han causat danys importants, ja que l’aigua va arrossegar la grava i va deixar al descobert pedres. El camí és irregular i el seu estat dificulta el desplaçament dels visitants.Martín proposa «la pavimentació» del camí. Segons el secretari de la RSAT, el conjunt de deficiències «afecta de manera negativa la imatge de Tarragona» i s’hauria d’oferir «una visita còmoda a un monument endreçat, sense tanques ni herbes».

El relleu de Minerva, rodejat d'herbes.

El Passeig Arqueològic ofereix una imatge «degradada» per herbes i tanques a terraCedida

Pedestal amb l'inscripció d'un 'genio'.

El Passeig Arqueològic ofereix una imatge «degradada» per herbes i tanques a terraCedida

tracking