Diari Més

Economia

La covid-19 obliga a replantejar les clàusules dels contractes de lloguer

La majoria d’immobiliàries renegocien alguns acords sobre la renda dels locals comercials per adaptar-se a la situació actual

Imatge d'arxiu d'un establiment de la Rambla Nova amb la persiana abaixada.

La covid-19 obliga a replantejar les clàusules dels contractes de lloguerACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La covid-19 està obligant a replantejar molts àmbits de la societat i el sector de la immobiliària no n’és una excepció. A la demarcació de Tarragona cada vegada és més freqüent que en els contractes entre les finques i els llogaters s’hi apliquin clàusules covid, que tenen a veure amb possibles confinaments, aforaments limitats i d’altres mesures que es puguin exercir mentre duri aquesta pandèmia. D’aquesta manera, a banda de renegociar contractes vells, en els que són nous o s’han de renovar ja s’inclouen aquests conceptes per a les futures mesures que es puguin derivar de la pandèmia i que puguin comportar dificultats econòmiques per als llogaters, com ara confinaments totals que aturin l’activitat per complet.

«Estem començant a aplicar algunes clàusules covid, especialment en els locals, ja que en els habitatges és poc habitual, gairebé no s’ha tocat res», exposa al Diari Més Fabián Huguet, president del Col·legi d’Administradors de Finques de la província de Tarragona, encara que puntualitza que «més que clàusules, és que tornem a negociar els contractes». Aquestes renegociacions dels convenis poden ser fruit de les mesures restrictives que es poden aplicar des del Govern de l’Estat o el de la Generalitat, com per exemple va passar al març quan es va aplicar el confinament total. En aquesta línia, Emma Monlleó, de Finques Tarragona, un dels col·legiats, exposa que «hem negociat els contractes perquè tenim molta confiança mútua amb els nostres clients, mediem molt i hem fet annexos als contractes amb acords», i afegeix que «en el cas dels bars i restaurants, quan han tingut una limitació de l’aforament, també hem fet una nova renda temporal adequada a la situació».

Des del col·legi també detallen que entre aquests nous acords que s’estan aplicant ara a causa del coronavirus hi ha «la pròrroga i la reducció de les rendes». De fet, comparteixen algun cas de locals comercials de Salou on «enguany, la temporada ha estat nefasta i, per tal d’ajudar-los en la seva situació ja ens hem posat d’acord amb algunes clàusules per l’any vinent». També «tenim en compte el funcionament que pugui tenir aquella empresa en aquests moments, si baixen els beneficis un 50%, etc», afirmen.

Als habitatges «és complicat»

Tant des del Col·legi d’Administradors de Finques com des de Finques Tarragona, coincideixen que negociar aquestes clàusules en els habitatges és «complicat». «Té més lògica aplicar aquestes modificacions als locals que no pas als pisos», diu Huguet, qui justifica que «les conseqüències de la pandèmia es veuen de manera més clara en un comerç». A més, «els propietaris dels pisos o les cases són més reticents a l’hora de negociar aquests acords, és més complicat gestionar-ho en els habitatges», assegura Huguet. En aquesta línia, Monlleó creu que «aquests acords tenen més sentit en els pisos d’estudiants, ja que pot influir molt més un possible confinament» i això fa molt més visible una de les conseqüències de la covid-19. En canvi, tal com argumenten des del col·legi, és més complicat saber amb exactitud si la situació d’alguna família és provocada per la crisi de la covid-19 i com fer un acord que sigui factible per ambdues parts. D’altra banda, en altres indrets del país sí que es comencen a aplicar aquestes clàusules en els habitatges que, entre altres motius, permeten rescindir el contracte abans de la data establerta sense cap càrrec.

tracking