Diari Més

Protesta

Bonavista reclama més telèfons d'atenció al CAP i més personal

La presidenta de l’associació de veïns es mostra indignada amb Salut i anuncia talls de carreteres

Imatge d'una de les concentracions que es fan a Bonavista per demanar millores a Salut.

Bonavista reclama més telèfons d'atenció al CAP i més personalCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Veïns de Bonavista està disposada a convocar talls de carreteres si el Departament de Salut fa cas omís a les seves reivindicacions, entre les quals hi ha que es posin més línies de telèfon per atendre els usuaris dels CAP i més personal a càrrec d’aquestes. La presidenta de l’entitat, Loli Gutiérrez, va manifestar ahir diumenge a aquesta redacció que està «indignada» després de la reunió que la setmana passada va mantenir amb el director dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona, Ramon Descarrega. Gutiérrez va afirmar que «cada vegada hi ha més retallades a la sanitat i no són només a causa de la pandèmia de la covid-19».

Entre les reclamacions del col·lectiu hi ha l’ampliació de les línies telefòniques d’atenció al pacient. En el decurs de la reunió, «Descarrega, només ens va avançar que posarien vuit línies de telèfon, però no saben si hi haurà personal suficient per atendre-les», va dir Gutiérrez, qui va afegir que «aquestes ja haurien d’estar en funcionament». A més, «els veïns tenim dret a l’atenció personal i no volem que ens facin la consulta per telèfon», va apuntar.

La presidenta de l’associació va recordar que «a Bonavista viuen més de 9.000 persones, de les quals 1,300 tenen més de 65 anys, i prop de 5.500 a la Canonja, i si tenim una urgència ens diuen que anem al CAP de la Granja o a l’Hospital Joan XXIII, amb la qual cosa es col·lapsen». El servei d’urgències als CAP de Ponent funciona entre les 8 i les 20 hores, però van deixar d’estar actives les 24 hores del dia, com reclama el col·lectiu, l’any 2011. «Volem que Salut es posi les piles», va dir Gutiérrez, qui es va mostrar molt molesta amb la situació actual.

Des de fa setmanes veïns de Bonavista es concentren a la plaça de la Constitució per exigir millores en l’atenció a l’usuari. Davant l’absència de resultats positius a les seves demandes, Gutiérrez va anunciar que «estem disposats a tallar carreteres i a anar en manifestació fins als Serveis Territorials de Salut». «És evident que hi ha una manca d’assistència», va apuntar. La presidenta de l’entitat veïnal va remarcar que els talls «podrien començar aquest dijous o el de la pròxima setmana». Gutiérrez va recordar que «fa anys vam lluitar per tenir un CAP a Bonavista i ara aquest està sota mínims».

Molta gent gran

L’atenció telemàtica s’ha incrementat de manera notable des de la pandèmia i Gutiérrez defensa que no és una bona solució, sobre tot pensant en les 1.300 persones del barri de més de 65 anys, de les quals moltes no estan familiaritzades amb les noves tecnologies. La presidenta de l’entitat va qüestionar el sistema per diversos factors. «Si truques per telèfon i tens la sort que l’agafin, una administrativa no és qui ha de dir si tens un problema urgent», va explicar, per afirmar que «des de l’associació ajudem molts veïns a què sàpiguen utilitzar el mòbil, perquè no saben com fer-ho i, a més, hi ha que no es pot moure ni del llit». Gutiérrez va comentar que «enviar un missatge SMS ho sap fer la joventut, però no moltes persones grans, o posar-se en contacte mitjançant el canal E-Salut». Gutiérrez va afegir que «al CAP de Bonavista hi ha 11 metges i 11 infermeres per tot el dia i pensem que no tots estan treballant, per la qual cosa demanem que s’augmenti aquest nombre». La dirigent veïnal també va mostrar-se «indignada» per «les cues que es formen al carrer». En aquest context, va apuntar que «Salut vol que truquem per telèfon, ho fem però no agafa ningú i, si tens sort que ho facin, és després de molts intents». «No és possible que costi tant tenir hora de visita», va subratllar.

tracking