Diari Més

Ajuntament

Reforçaran els murs de la Sala del Sarcòfag per evitar despreniments

Patrimoni intervé en aquest espai del Pretori, després que caiguessin pedres la passada primavera

La Sala del Sarcòfag del Pretori, l'any passat durant un acte del festival Tarraco Viva.

Reforçaran els murs de la Sala del Sarcòfag per evitar desprenimentsM.G./TARRACO VIVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona consolidarà els murs de la Sala del Sarcòfag del Pretori, on la darrera primavera es va produir el despreniment de fragments de morter i trossos de pedra al tram central de la volta. Una inspecció visual que es va fer de la zona afectada va permetre determinar espais de l’immoble en els quals els materials constructius presentaven un estat de degradació que van fer recomanable una actuació per evitar nous despreniments.

Davant la necessitat de dur a terme una actuació per reafirmar els murs i evitar que un incident com el de la passada primavera pugui afectar greument una persona, l’Ajuntament va decidir intervenir-hi. Aquesta setmana s’ha anunciat l’inici del període de licitació de la redacció del projecte bàsic i executiu per restaurar la Sala del Sarcòfag, procedir a la seva adequació i consolidar la volta.

Un primer informe va determinar l’espai on es troba el Sarcòfag d’Hipòlit, en el qual es fan exposicions i activitats culturals, a més de visites turístiques, al llarg del temps s’han fet diferents intervencions per adequar l’espai a diferents usos. «Només puntualment s’ha realitzat alguna actuació en la mateixa volta o els murs, acompanyant les millores en les instal·lacions auxiliars, però mai amb caràcter general ni utilitzant les tècniques o materials adequats», detalla l’informe.

Segons recull el contingut de la investigació de l’espai feta pels tècnics, «si bé predomina l’argamassa de morter de calç mesclada amb pedra formant la volta original», com a resultat d’antigues intervencions, «es poden observar reformes utilitzant maons, com l’arc toral que divideix la volta en dos trams longitudinals, i reparacions realitzades amb altres materials com ciments de composicions i textures molt diverses, poc adequades o fins i tot perjudicials per a la mateixa conservació per ser incompatibles amb el morter de calç».

L’informe indica que, «en determinats punts localitzats al costat de la façana meridional, el morter apareix alterat per salinització, segurament per humitat o filtracions d’aigua». Un fet preocupant és que l’origen de la humitat «és desconegut, ja que per sobre la volta hi ha una altra gran sala que a la vegada està sota coberta». Uns dels aspectes que haurà d’abordar el projecte de consolidació dels murs de la Sala del Sarcòfag serà, també, acabar amb aquesta problemàtica que afecta l’edifici.

El Pretori va passar a dependre del Museu d’Història de Tarragona el 1986 la torre. Amb la incorporació de l’edifici vinculat a l’època romana, s’han dut diferents actuacions de millora, intervencions com la construcció d’un ascensor i adequar diversos espais per poder acollir exposicions. L’informe indica que, a la Sala del Sarcòfag, a banda de l’adequació com a espai polivalent, «no s’ha actuat a nivell arquitectònic més enllà de reparacions molt puntuals».

tracking