Diari Més

Arqueologia

Els treballs especialitzats per sexes ja existien fa gairebé 4.000 anys, segons l'IPHES

Així s'ha constatat amb l'estudi del desgast dental de 106 individus inhumats en el jaciment de Castellón Alto, a Granada

Dentició de l'individu 90 de Castellón Alto amb evidències d'ùs paramastegador de la dentició.

Els treballs especialitzats per sexes ja existien fa gairebé 4.000 anys, segons l'IPHESÁngel Rubio Salvador

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballs especialitzats per sexes ja existien fa gairebé 4.000 anys i algunes tasques només les feien les dones, segons un estudi del desgast dental de 106 individus inhumats al jaciment de Castellón Alto (Granada).

L'estudi, liderat per Marina Lozano, investigadora de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'ha publicat el Journal of Archaeological Science, segons informa l'IPHES.

També han participat científics del Laboratori d'Antropologia de la Universitat de Granada, entre els quals es troba Àngel Rubio Salvador, autor també de l'article.

Al sud-est de la Península Ibèrica, entre els anys 2200 i el 1550 abans de la nostra era (a.n.e), es va desenvolupar la cultura de l'Argar, una societat complexa diferenciada en gènere i edat.

L'estudi aporta evidències que al final de l'Edat de l'Bronze (1900-1600 a.n.e) hi havia una doble especialització en el treball i només les dones es dedicaven a l'artesania de fils i cordams relacionades amb el tèxtil i la cistelleria.

Les osques, lasques en l'esmalt i solcs a la dentició anterior de les dones, observades amb diferents tècniques de microscòpia, assenyalen el desgast produït per la manipulació de fibres d'origen vegetal i animal.

A mesura que augmenta l'edat, el desgast és més pronunciat, el que permet inferir que aquesta especialització començava en l'adolescència i prosseguien durant tota la seva vida realitzant aquesta tasca.

Aquest estudi s'emmarca en una de les línies d'investigació de l'IPHES que té per objectiu identificar l'ús de les dents com a eines.

A més, en aquest cas s'han pogut obtenir dades sobre la divisió de la feina tant per gènere com per edat i, en conseqüència, tenir una millor visió de l'estil de vida i l'organització social de la cultura de El l'Argar.

tracking