Diari Més

Municipal

El ple de Tarragona aprova retirar la medalla de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I

La proposta rep el suport del PSC, ERC, En Comú Podem, JxTGN i la CUP, l'abstenció de Cs i l'oposició del PP

Ple telemàtic de l'Ajuntanent de Tarragona.

El ple de Tarragona aprova retirar la medalla de la ciutat al rei emèrit Joan Carles IAjuntament Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple de l’Ajuntament de Tarragona d’ahir dimarts va aprovar, finalment, retirar la medalla de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I, una proposta presentada per ERC i En Comú Podem que va rebre els vots favorables del mateix equip de govern, de la CUP, de Junts per Tarragona i del Partit Socialista, mentre que Ciutadans es va abstenir i el Partit Popular va votar en contra.

Segons s’explica en l’acord, els suposats casos de corrupció de Joan Carles i la posterior fugida del país han provocat que ja no es considerin vàlids els motius que van dur al consistori tarragoní a atorgar-li aquest reconeixement. En aquest sentit, la proposta del govern municipal defensa que els escàndols de l’emèrit «van molt més enllà de la seva vida privada, afecten la vida de les institucions públiques, la credibilitat i la confiança que cal tenir-los-hi». L’alcalde, Pau Ricomà, va qualificar d’«acte de dignitat» l’aprovació d’aquesta retirada i va celebrar que, amb això, «la decència i la dignitat de la ciutat han quedat per sobre de les opinions polítiques de cadascú».

«Joan Carles I des del principi del seu mandat va assenyalar la superació dels antagonismes del primer terç de segle, volia ser el rei de tots els espanyols i presentar la monarquia com una institució al servei del poble. El rei simbolitza l’Estat però no és únicament representatiu, sinó dinàmic i operatiu, essent una institució bàsica del mateix», va acordar el ple de l’Ajuntament de 1996 en el qual es va reconèixer a l’emèrit».

El debat va estar servit al ple amb aquesta aprovació. El Partit Popular va ser l’únic grup municipal que es va oposar a tirar endavant el procés de retirada de la medalla de la ciutat a Joan Carles de Borbó. La regidora Elisa Vedrina va assegurar que el regnat d’aquest «va suposar l’etapa política més fructífera que ha conegut Espanya». L’edil popular va defensar que el seu és un grup municipal «fermament compromès amb la Constitució del 78 i, per tant, amb la monarquia parlamentària com a forma política de l’Estat, ja que ha comportat una Espanya moderna, amb un sistema econòmic i social avançat sobre uns principis de justícia, solidaritat i igualtat política». Finalment, Vedrina va considerar que aquest expedient per retirar la medalla és un capítol més d’allò «intangible» que tant agrada al govern, «el qual hauria de dedicar més energies a gestionar la ciutat».

Per la seva banda, Laia Estrada, portaveu de la CUP, va celebrar la retirada de la medalla però va ser encara més crítica. «Aplaudim la decisió del govern, però no perquè ja no mereixi la medalla perquè s’ha fugat de l’Estat espanyol després d’embutxacar-se milions i milions d’euros del poble, ni perquè, com diu l’informe, hagin desaparegut tots els motius que van motivar a la seva concessió, com si en algun moment aquests haguessin estat vàlids, sinó que mai se li hauria d’haver atorgat», va defensar Estrada. La cupaire va emplaçar a la majoria republicana del plenari, finalment, a retirar la fotografia del rei Felip VI i, «si no volen desobeir, com a mínim, posin-la de cap per avall».

El portaveu d’ERC, Xavier Puig, va remarcar, per la seva banda, que han impulsat la retirada de la medalla per decència i no per republicanisme. «Tenim tota l’autoritat per vetllar per la imatge de la ciutat i el prestigi de la nostra medalla no té per què aguantar actituds reprovables», en referència als escàndols del Borbó.

Des d’En Comú Podem, el regidor Hermán Pinedo va dir que calia desvincular la ciutat «d’un veritable corrupte». També va defensar que cal acabar amb la inviolabilitat del monarca i retirar-li el títol d’emèrit. «El govern pren una decisió valenta, retirar una medalla que ni mereix ni va merèixer», va etzibar.

En la línia de l’abstenció, Rubén Viñuales, portaveu de Ciutadans, va justificar el vot de la seva formació assegurant que «no m’agrada com pinta el tema de la Corinna i el de les comissions». No obstant això, l’edil taronja va assenyalar que «no em deixa de sorprendre la doble vara de mesurar». En aquest sentit, va retreure a l’alcalde Ricomà que es refereixi a Joan Carles I com a fugit de la justícia, «quan no té cap ordre en ferm», mentre que altres persones «que sí que les tenen» no són fugits, sinó «màrtirs», referint-se clarament a l’expresident de la Generalitat de Catalunya exiliat a Bèlgica, Carles Puigdemont. Finalment, va defensar la monarquia demanant que no es confongui la persona amb la institució. «Per molts de nosaltres, la Generalitat seria una institució decadent segons les persones que hi han passat, però sabem que vetlla per l’interès dels catalans, encara que les persones que ocupen el lloc no ho facin», va lamentar finalment el portaveu de Ciutadans.

Segons Dídac Nadal, portaveu de Junts per Tarragona, no hi ha ni ètica ni moral en els actes de Joan Carles I, ni lògica en què algú pugui defensar que sigui mereixedor de la medalla de la ciutat. «Emplacem-nos a posar fi a tot això i debatre si democràticament volem o no una monarquia imposada en una constitució que ja venia lligada de mans i peus», va apuntar Nadal.

Finalment, Sandra Ramos, del PSC, va defensar que el seu vot favorable es devia no només al fet que els escàndols de l’emèrit facin que ja no mereixi el reconeixement, sinó que aquest es dona únicament a «institucions importants de la ciutat». Ramos també va demanar fer una reflexió davant el fet que només una dona, Olga Xirinacs, estigui entre les 19 persones físiques que han rebut aquesta distinció d’honor de Tarragona.

tracking