Diari Més

Protesta

Protestes a arreu de Catalunya

ANC i Òmnium han convocat al teixit independentista que ha aplegat un miler de persones a Tarragona i unes 300 a Reus

Imatge de la plaça de la Font de Tarragona, on el teixit independentista s'hi ha concentrat en contra de la inhabilitació de Torra.

Protestes a arreu de CatalunyaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El teixit independentista s'ha concentrat avui dillunsdavant els ajuntaments de moltes ciutats i municipis de Catalunya per denunciar i mostrar el seu rebuig a la inhabilitació de Quim Torra de la presidència de la Generalitat de Catalunya. Les dues principals entitats sobiranistes, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, han estat les organitzadores de les mobilitzacions, en les quals es va llegir un manifest unitari.

La presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès, Rosa Maria Codines, ha estat l’encarregada de llegir el manifest. Abans, però, i després de la interpretació de L’estaca, de Lluís Llach, per un grup de grallers que ha donat el tret de sortida a l’acte, Codines ha lamentat, davant el miler d’assistents, que «la inhabilitació del president Torra és un atac sense precedents per defensar la llibertat d’expressió». Pel que fa al manifest, aquest expressava que «ens trobem davant de l’enèsim atac dels poders de l’Estat a la sobirania del poble de Catalunya». També ha assegurat que l’objectiu de la inhabilitació de Torra és el de «debilitar l’anhel de llibertat dels ciutadans de Catalunya».

Qui també ha parlat a les portes de l’Ajuntament de Tarragona Carles Xavier Gòmez, secretari de l’ANC, qui ha demanat al govern de la Generalitat desobeeixi. «No estigueu darrere nostre, estigueu davant, nosaltres us defensarem, però heu de tirar el procés independentista endavant, amb la desobediència institucional». La concentració, en la qual els protestants han mantingut en tot moment la distància de seguretat,ha acabat amb la interpretació d’Els Segadors per part del grup de grallers, himne que ha cantat tota la plaça. En acabar, els assistents han anat marxant de manera organitzada.

Per altra banda, a Reus, prop de 300 persones s'han concentrat també davant de l’ajuntament per mostrar el seu suport a Quim Torra i protestar contra la seva inhabilitació. Els manifestants duien pancartes a favor de l’alliberament dels presos polítics i la llibertat d’expressió, al crit d’«independència».

A Barcelona, Torra ha abandonat el Palau de la Generalitat amb una plaça de Sant Jaume plena a vessar i on s'ha desplegat la pancarta origen del litigi, on es podia llegir la frase «Llibertat presos polítics i exiliats» en català i en anglès, a més d’un llaç groc. Per altra banda, un miler de persones convocades pels CDR s'han manifestatpel centre de Barcelona. La manifestació ha començat poc abans de les vuit del vespre a Jardinets de Gràcia. A l’altura del carrer Mallorca hi havia forta presència policial i han seguit fins al carrer València, intentant arribar a la delegació del Govern.

A la cruïlla amb el carrer Pau Claris, també fortament custodiada pels Mossos, han deixat una pancarta amb el lema «Ni un pas enrere» i han seguit caminant. Més endavant han tret dos vestits de jutge amb caretes de porc mentre cridaven consignes com «Els carrers seran sempre nostres» o «Fora les forces d’ocupació».

tracking