Diari Més

La covid eleva el nombre de gent gran que opta pel taxi i que evita el bus públic

El sector del taxi tanca un estiu a «mig gas» a Tarragona a causa de la pandèmia tot i que aquesta ha aportat un nou mercat que l’ha ajudat a sobreviure

Al mes de juny, l'Agrupació Ràdio Taxi de Tarragona va tornar a operar amb les 93 llicències.

La covid eleva el nombre de gent gran que opta pel taxi i que evita el bus públicGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou perfil de client ha ajudat al sector del taxi de Tarragona a què la temporada no fos tan dolenta. Si bé la crisi sanitària ha provocat una forta caiguda del turisme, tant a nivell nacional com internacional, el coronavirus ha provocat també que molta gent gran s’hagi volgut allunyar dels mitjans de transport on es concentren grups de persones per acostar-se al taxi i moure’s de manera individual. Així, la por al contagi d’una població de risc com són la gent d’avançada edat ha ajudat a amortir la caiguda del sector del taxi.

Segons explicava David Navarro, president de l’Agrupació Ràdio Taxi de Tarragona, «hem treballat a mig gas durant aquest estiu, és a dir, que la recaptació ha caigut vora el 50% respecte a una temporada d’estiu normal i corrent». Durant l’estat d’alarma, en el moment inicial i més complicat de la pandèmia, l’agrupació va acordar amb l’Ajuntament de Tarragona reduir el nombre de llicències en un 80%, de manera que només van quedar poc menys de 20 taxis donant servei a la ciutat. Ja al mes de juny, explica Navarro, es va recuperar tota la flota de 93 vehicles.

La manca de turisme, de creuers, de congressos i de moviment de comercials, que és el client, juntament amb l’habitual de la ciutat, amb el que subsisteix el sector, han provocat que la feina hagi caigut a la meitat. «Han estat un cúmul de circumstàncies, totes relacionades amb la covid-19, que han fet que aquest estiu hagi estat tan dolent i, ara, a afrontar l’hivern, a veure com podem subsistir», es lamentava el president de l’Agrupació Ràdio Taxi de Tarragona. Tot això s’ha sumat als efectes de la desaparició dels Euromeds i els Talgos a l’estació de trens de Tarragona ciutat, que també han estat destructius pel sector. «Aquests eren trens potencials, els que venien de més lluny i dels quals captàvem més clientela», assenyala Navarro, que reconeix que aquesta manca de transport a la ciutat ha agreujat les conseqüències de la pandèmia.

No obstant això, el sector ha subsistit com ha pogut, principalment amb els clients habituals de la ciutat i amb l’aparició d’aquest nou perfil. «Hem viscut una mica del poc turisme nacional que s’ha mogut per la ciutat i de la gent d’aquí, que ha hagut d’anar a centres mèdics i a hospitals, i també d’aquesta gent gran que, per respecte al virus, han preferit agafar un taxi, ja que se senten més protegits. En aquest sentit sí que la pandèmia ha aportat un repunt d’aquesta mena de clients», sosté finalment Navarro.

tracking