Diari Més

Tarragona deixa d'ingressar 600.000 euros en no cobrar les taxes a les terrasses

El sector de l’hostaleria reclama poder tancar les terrasses durant l’hivern per mantenir el mateix nivell de clientela malgrat les baixes temperatures

Els establiments van deixar de pagar l'impost d'ocupació de la via pública el passat 17 de març.

Tarragona deixa d'ingressar 600.000 euros en no cobrar les taxes a les terrassesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona ha deixat d’ingressar un total de 600.000 euros per la condonació de la taxa de les terrasses de bars i restaurants de la ciutat. Han passat sis mesos i mig d’ençà que el govern municipal va decidir prendre aquesta mesura per donar un cop de mà al sector de l’hostaleria. El portaveu del govern, Xavi Puig, va anunciar ahir que a partir de l’1 d’octubre tots els establiments amb taules i cadires al carrer hauran de pagar novament l’impost d’ocupació de la via pública. Per altra banda, el sector demana poder tancar les terrasses a l’hivern per no limitar la seva clientela a l’interior del local.

Segons relatava Puig, «el sector de l’hostaleria s’ha beneficiat d’una exempció fiscal que era necessària per poder salvar l’activitat en un moment molt complicat, el que ha suposat un esforç molt important per l’Ajuntament que ha deixat d’ingressar una gran quantitat de recursos en uns temps en què ens fan molta falta per combatre la situació de crisi que estem patint». En aquest sentit, Puig va assegurar que, «conscient d’això, el sector ha assumit bé les seves contribucions pel bé social com fan els altres sectors». Així, el portaveu municipal comentava que «el sector sap que no arreglaríem res si l’Ajuntament es fa cada cop més dèbil, sinó que necessitem molt d’Ajuntament per invertir amb molta força a la ciutat».

Per altra banda, el govern municipal va anunciar també que es mantindran els talls als onze carrers on es va prohibir la circulació dels cotxes perquè els establiments poguessin col·locar les seves terrasses. «El que fem és mantenir aquests talls per tal d’afavorir l’activitat de l’hostaleria i per tal de donar més espai als ciutadans, i això durarà mentre duri la situació d’excepcionalitat, mentre nosaltres creiem que val la pena», va assenyalar Puig.

En tercer lloc, el portaveu del govern d’ERC i En Comú Podem va considerar molt important crear més espais de trobada. «Ells tenen diàleg fluid amb la regidora de Domini Públic, Cinta Pastó, i a més hem cregut oportú que valdria la pena fer-los encara més partícips en la modificació de la nova ordenança, com també a altres sectors que hi tenen molt a dir, com ara el comerç i les entitats veïnals», va dir Puig, que, a més, va destacar que l’ampliació permesa a les terrasses no es cobra, és a dir, que la taxa que pagaran serà la mateixa que abans encara que s’hagi permès ocupar més espai a la via pública.

El portaveu de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Ciutat de Tarragona (AEHCT), Javier Escribano, va confirmar a aquesta redacció que des del sector entenen la posició de l’Ajuntament. Per altra banda, Escribano va assegurar que han traslladat al govern la proposta de poder tancar, amb una mena de coberta desmuntable, no fixa, les terrasses dels establiments durant l’hivern. Creuen que així podrien mantenir, en certa manera, el nivell de clientela de l’estiu.

«Amb la separació entre taules als interiors dels locals ens queda un aforament del 50 o el 60%, i la majoria de negocis no són rendibles fins a un 70% d’ocupació», lamentava Escribano, que celebrava però que l’Ajuntament s’ha mostrat comprensiu i estudiarà la proposta tot i que hauria de valorar cas per cas si seria viable implantar-la.

tracking