Diari Més

Les guinguetes de l'Arrabassada i la Savinosa, exemptes d'una part del cànon

L’Ajuntament no els cobrarà el percentatge del temps de tancament obligatori per la covid-19

Els gerents de les guinguetes demanaven que aquest 2020 no comptés en el contracte de concessió.

Les guinguetes de l'Arrabassada i la Savinosa, exemptes d'una part del cànonGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El plenari de l’Ajuntament de Tarragona del pròxim dimarts aprovarà una modificació del contracte de la concessió de les guinguetes de la platja de l’Arrabassada i de la Savinosa, amb la qual els quatre establiments no hauran de pagar la part del cànon corresponent al temps en què van haver d’abaixar la persiana obligatòriament arran de la crisi sanitària causada per la covid-19.

Es tracta de les guinguetes que obren tot l’any, a diferència de la resta, per les quals la concessió va per temporades d’estiu. A més, aquest canvi en el contracte inclou també la reducció de l’import del cànon corresponent al període en què l’aforament als establiments es va veure limitat per evitar el contagi.

En el cas de dues de les tres guinguetes de l’Arrabassada d’una mateixa propietària, el cànon anual és de 63.923,15 euros. Al dia són 175 euros pels dos establiments i, si es calcula els 54 dies que va haver de tancar els negocis –del 14 de març al 10 de maig–, es quedarà exempta de pagar 9.457 euros. A aquests, però, cal sumar la meitat del cànon que hauria pagat en els 19 dies que l’aforament va estar reduït al 50%, el que suposa un import de 1.662. Finalment, s’han de sumar-hi 437 euros, ja que és una quarta part del cànon durant els 11 dies que l’aforament va estar limitat al 75%. En total, aquestes dues guinguetes han vist reduït el seu cànon anual que paguen a l’Ajuntament en 11.556 euros.

Fent el mateix càlcul, l’altra guingueta de l’Arrabassada, que paga un cànon de 18.861,75 per l’explotació de l’espai, s’estalviarà enguany poc més de 3.400 euros i, l’establiment de la platja de la Savinosa, que paga 27.246,39 euros anuals al consistori, s’estalviarà prop de 5.000 euros.

El grup municipal de Ciutadans va ser l’únic que va votar en contra de la mesura a la Comissió Informativa de Desenvolupament Econòmic prèvia al ple. Segons el seu portaveu, Rubén Viñuales, explica que, a més, els gerents dels establiments demanaven que aquest 2020 no comptés al contracte de la concessió, és a dir, que als 12 anys més tres prorrogables que estan establerts se n’hi pogués afegir un altre, i que la condonació del cànon fos també anual. El govern ha valorat que amb la modificació que s’aprovarà dimarts és suficient i per aquest motiu la formació taronja va votar en contra.

«Les guinguetes paguen un dineral i han tingut moltes limitacions, entenem que és clau ajudar-les i que aquest any no compti en el contracte, ja que ha estat un any mig perdut», assenyala Viñuales, que afegeix que «l’administració sempre diu que els altres s’han d’estrènyer el cinturó i ella mai ho fa, és un canvi que s’ha de produir, no pot ser només exigir i no fer res».

tracking