Diari Més

Municipal

L'Ajuntament de Tarragona afronta, amb anys de retard, la plaga de tèrmits al palau municipal

El consistori contractarà una empresa especialitzada per acabar amb un insecte que ha causat greus problemes estructurals

Imatge d'arxiu del Saló de Plens de l'Ajuntament de Tarragona.

L'Ajuntament afronta, amb anys de retard, la plaga de tèrmits al palau municipalAjuntament de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona contractarà una empresa especialitzada per acabar definitivament amb la plaga de tèrmits que pateix el Palau Municipal. L’any 2016 es va elaborar un estudi per determinar els danys ocasionats per aquests insectes a l’estructura de l’edifici i poder dissenyar així el tractament més adequat per erradicar la plaga. La conclusió de l’informe assegurava que hi havia presència de tèrmits subterranis en diversos elements estructurals de manera general a tot l’edifici i de tèrmits de fusta seca amb greus afectacions en alguns punts. En aquest sentit, l’estudi recomanava dur a terme un tractament de tèrmits subterranis i un control químic dels de fusta seca amb l’objectiu d’erradicar la plaga per garantir la seguretat de les estructures de fusta de l’Ajuntament. No ha estat fins ara però, que el govern municipal ha posat fil a l’agulla, amb aquest primer pas cap a la liquidació definitiva de les conegudes popularment com «formigues blanques».

El problema amb aquests insectes ve de lluny. Va ser el 2015 quan es va detectar una nova plaga de tèrmits, en aquest cas al Saló de Plens. L’Ajuntament va arranjar llavors l’ala dreta de l’edifici municipal, que se sustenta en una estructura antiga formada, en la seva major part, de fusta. Dos anys després, el 2017, la plaga es va traslladar a l’ala esquerra, provocant greus afectacions a la Sala d’Actes, on es duien a terme les presentacions i rodes de premsa. En aquell moment, el consistori va iniciar un tractament a les bigues del sostre i, tot i que no va assegurar quan estaria solucionat el problema, va defensar que l’espai romandria tancat durant uns mesos. Al dia d’avui, tres anys després, la Sala d’Actes continua tancada.

A més, fa poc més d’un any es va realitzar un informe tècnic que va posar al punt de mira el mal estat de les tres cobertes de l’edifici, que afecten de manera alarmant a la Sala d’Actes, la Rotonda, la Torre del Rellotge, el Saló de Plens i la Sala dels Tarragonins Il·lustres. Això va obligar el consistori a actuar d’urgència pressupostant una intervenció de més de 467.000 euros i una durada de contracte de nou mesos, amb l’objectiu d’«assegurar la seva estabilitat estructural i dotar d’unes condicions de seguretat adient a la seva funció», segons recull el projecte que, de manera detallada, fa referència de tots els desperfectes que presenta aquest sector de l’edifici. L’informe també assenyalava el risc de despreniment dels busts de personatges il·lustres de la ciutat.

El contracte durarà cinc anys i té un valor estimat de 366.000 euros, sense IVA. Pel que fa a la solvència professional, l’adjudicatari haurà de comptar quatre tècnics qualificats per al control de tèrmits que s’hauran d’encarregar de la col·locació, manteniment i control dels enceballs. A més, també haurà de disposar d’un tècnic superior expert en plagues de tèrmits i expert en patologies de la fusta per supervisar la instal·lació i controlar els enceballs. També s’encarregarà de valorar l’evolució de la plaga en cadascuna de les fases i fer les modificacions que convinguin al procés de control i d’erradicació dels insectes.

tracking