Diari Més

La Moixiganga es reinventa al claustre del Seminari

El grup tarragoní Los Glosters celebra els trenta anys d’existència a l’Espai La Palmera

L'actuació de la Moixiganga al Seminari de Tarragona en aquesta Santa Tecla 2020.

La Moixiganga es reinventa al claustre del SeminariGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Moltes de les activitats que s’han pogut fer aquest any en una Santa Tecla sota mínims, a causa de la pandèmia, han hagut d’abandonar els seus escenaris de sempre. Ahir dimarts, aquest fet va tornar a ser evident. La Moixiganda de Tarragona va deixar la plaça de les Cols i les Escales de la Catedral per actuar en un marc de gran bellesa com és el claustre del Seminari, mentre que el Col·lectiu Barraques va canviar el Passeig de les Palmeres per l’escenari de l’Auditori del Camp de Mart. La tradició i la música es van donar cita en la jornada de la Vigília de Santa Tecla.

La Moixiganga va haver d’oblidar-se del seu escenari habitual de la plaça de les Cols i va decantar-se pel del claustre del Seminari, per primer cop, per fer la representació completa, coincidint amb la Vigília. La primera de les representacions es va iniciar a les 20.15 hores. La segona, a les 22.15 hores i va poder ser seguida mitjançant els canals Twitter i Instagram. Els participants no s’havien vist en els darrers catorze dies com a mesura de seguretat davant la pandèmia, va dir a aquest mitjà la cap de colla Noemí Sans. «Ens hem hagut de reinventar», va explicar, començant pel fet de proposar fer les dues representacions al claustre del Seminari, «un escenari solemne i majestuós, on hi ha la capella de Sant Pau».

Tant el nombre d’espectadors com de participants es va veure sensiblement reduït. L’aforament va estar limitat a 65 persones i dels 21 vestits que intervenen en situació normal, ahir el nombre va ser de 16, als quals es van afegir només quatre grallers. «El vam reduir per seguir el protocol del PROCICAT», per la qual cosa «estem molt agraïts als membres que van renunciar a participar-hi i que sempre es van mostrar predisposats a no intervenir-hi», va dir Sans, qui va recordar que «només hem fet dos assajos, al mes d’agost, i des de llavors no ens hem tornat a veure». «Per si a darrera hora algú no podia venir a actuar en la representació, teníem persones de reserva», va apuntar la cap de colla de la Moixiganga.

Sans va apuntar que «l’Ajuntament ens va ajudar amb les seves gestions per poder fer les representacions al claustre del Seminari». «Nosaltres volíem fer alguna cosa aquesta Santa Tecla tan atípica i vam escollir aquest escenari perquè volem recordar en positiu el que ha passat aquest any», va remarcar. «La gent ens ha donat suport i totes les decisions les hem pres en conjunt», va destacar Sans. «No volem recordar aquesta Santa Telca en negatiu i sí en positiu», va remarcar.

La Moixiganga recrea, des d’una òptica d’art tradicional, la passió, mort i resurrecció de Crist en el marc del Seguici Popular de Tarragona. És originària de terres valencianes i ja està documentada al segle XV. Va arribar al seu esplendor durant els segles XVII i XVIII. A la ciutat de Tarragona va ser recuperada l’any 2000. Una de les característiques d’aquesta formació de flolclore tradicional és el barret amb flors que porten els participants.

Festa a la Palmera

El veterà grup tarragoní Los Glosters, que enguany celebra els trenta anys de la seva fundació, va actuar ahir a la tarda a l’Espai La Palmera. Aquesta formació va compartir escenari amb els barcelonins Los Doctores, en una jornada festiva on la música va jugar un paper preponderant com està sent habitual aquesta Santa Tecla marcada per la pandèmia.

L’Auditori del Camp de Mart va acollir els concerts programats pel Col·lectiu Barraques. Les formacions El Artriste, The Feos Experience, Els Xatos i Les Ketekalles van omplir el teatre amb les seves peces musicals, que van ser rebudes amb atenció pels seus seguidors més incondicionals.

La jornada de festes d’ahir també va oferir propostes teatrals a la Sala Trono Armanyà i diferents visites guiades a espais històrics i monumentals de la ciutat.

ACtuació a les Barraques de Tarragona al Camp de Mart.

La Moixiganga es reinventa al claustre del SeminariGerard Martí

tracking