Diari Més

Laboral

Els MIR reivindiquen millores en un acte de protesta a Imperial Tarraco

Prop de dues-centes persones, entre professionals de la medicina i partidaris d’una sanitat pública gratuïta, participen en la concentració

La concentració va començar a President Companys i va continuar a la plaça Imperial Tarraco.

Els MIR reivindiquen millores en un acte de protesta a Imperial TarracoGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els metges residents, els MIR, no estan sols en la seva lluita per exigir millores professionals i salarials. Entre les dues-centes persones que ahir dimarts van participar en la convocatòria del Sindicat Metges de Catalunya a la Rambla President Companys i que va continuar a Imperial Tarraco –durant uns minuts la Guàrdia Urbana va haver de tallar la circulació de vehicles–, hi havia representants de la plataforma que exigeix una sanitat pública gratuïta i membres del moviment que cada setmana porten la seva reivindicació davant els CAP dels barris de Ponent. «Porto 24 hores treballant. T’atenc?», va ser una frase corejada que resumeix la indignació del col·lectiu, format per unes 350 persones a les comarques de Tarragona, i les conseqüències que pot reportar a un malalt el fet de ser atès per un professional que acumula cansament.

Tani Francesch, representant del Sindicat Metges de Catalunya, va manifestar que els MIR «tenen un excés d’hores de treball, reivindiquen millores en les condicions laborals i que se’ls formi com és degut». La portaveu del sindicat va afirmar que «s’utilitza els MIR com a mà d’obra barata per suplir la manca d’especialistes». Francesch va recordar que «els metges especialistes haurien de supervisar el treball dels MIR i no poden fer-ho perquè també estan treballant al màxim: tots estem molestos amb aquesta situació».

La representant sindical va lamentar la manca d’acord en les negociacions que el col·lectiu manté amb el Departament de Salut de la Generalitat i va dir que el més probable és que la pròxima setmana hi hagi cinc dies més de vaga en el sector. «La decisió no està presa, però ells –els MIR– volen que es convoqui».

Sou més baix que a Portugal

Tani Francesch es va mostrar convençuda que «molts dels MIR que estan concentrats aquí marxaran a altres països, com fan molts metges, perquè cobren més i les condicions laborals són millors». La representant del sindicat va posar com a exemple que «el que guanyen a Gran Bretanya per una guàrdia de cap de setmana equival a un sou d’aquí». «A Portugal cobren el doble i és per aquest motiu que molts metges d’Andalusia i d’Extremadura se’n van a treballar a aquell país».

En aquest context, Nacho Tomás, del PADES (Programa d’Atenció Domiciliària i Equip de Suport) de Tarragona i tutor de metges residents, va afegir que «en el darrer Congrés de Medicina familiar hi havia un estand d’Irlanda per captar metges, on s’oferien sous de 70.000 euros l’any, sense guàrdies, quan aquí no arriba ni als 30.000». A més, en el cas que un malalt consideri que ha estat víctima d’una negligència mèdica, «el MIR pot ser responsable davant la justícia».

Durant la concentració, el megàfon no va parar de sonar. En un comunicat, els convocants van manifestar que estan en «lluita per una sanitat pública i de qualitat» i que «no podem atendre bé al pacient treballant seixanta hores a la setmana». «Si vens de matinada a l’hospital, t’atendrà un metge que porta 24 hores treballant», van alertar, i van recordar que les llistes d’espera que hi ha als centres assistencials és «per la falta de metges», van afirmar.

Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat, el seguiment de la vaga va ser del 40,04%, mentre que el Sindicat Metges de Catalunya va dir que, a Tarragona, va ser del 90%.

tracking