Diari Més

Agnès Busquets reivindica el seu pedigrí tarragoní en el pregó de la Santa Tecla 2020

L'actriu omple la plaça de la Font amb un discurs ple d'humor referències als seus records a la ciutat

Imatge de la plaça de la Font amb la gent disposada escoltant el pregó.

Agnès Busquets reivindica el seu pedigrí tarragoní en el pregó de la Santa Tecla 2020Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'actriu Agnès Busquets ha estat la responsable del pregó de les atípiques festes de Santa Tecla d'aquest 2020. I potser per fer conjunt amb una celebració tan diferent, Busquets ha ofert també un discurs fora dels cànons més institucionals i rígids.

El primer canvi evident ha estat la ubicació de l'acte. En aquesta ocasió s'ha obert el balcó principal del Palau Municipal i Busquets ha fet el pregó per a uns assistents, en fileres perfectament delimitades i separades, de gent asseguda a la plaça de la Font.

Ha començat amb punxa el pregó, afirmant que ara sí que Tarragona tenia un govern d'esquerres, «d'esquerres de veritat, vull dir». Després ha afirmat sentir-se, des de dalt el balcó, com El fill pròdig, «un passatge que surt en un llibre que és un 'best-seller', d'autor desconegut, de ciència-ficció, que es diu La Bíblia».

De seguida ha reivindicat la pregonera el seu pedigrí tarragoní. Ha recordat al seu pare, elJeviBusquets, «no el de les motos, aquest és el tiet...».iper part de mare,Tarrassa. Aleshores ha recordat el seu avi, el radiofonista Josep Maria Terrassa, creador delMaginet. «Ell em va ensenyar l'amor i el respecte per 'aqueta' ciutat. Preciosa però imperfecta. La seva va ser una història d'amor llarga. La meva ha estat una història d'amor a distància», referint-seal temps quefa que viu fora de la ciutat.

Busquets també ha volgut recordarel seus orígensprofessionals. «I parlo del Col·lectiu de Teatre Necessari TronoVillegas. I va ser gràcies a la Tecla i Dames i Vells que els vaig descobrir», recordava. L'actriu afegia que va quedar-ne fascinada i el seu propòsit va ser poder-ne formar part, «i amb els anys ho vaig aconseguir. I amb ells, vaig aprendre l'ofici».

Encara l'actriu va voler afegir més proves del seu 'pedigrí' tarragoní, per si algú el posava en dubte. «Vaig néixer a la clínicaAldecoa, a les mans del gran Dr. Jordi Sentís, com la majoria dels de la meva generació, crec...».

L'Agnès Busquets va aprofitar el pregó també per a reclamar que cal reivindicar més la ciutat de Tarragona, «ens hem de fer valdre», afirmava. I afegia: «Tarragona s'ha d'enfocar més enfora, que amb els creuers no n'hi ha prou. Tarragona és terra de cultura! La Cultura és la via!».

I aprofitava per agrair que el consistori hagués pensat aquest any en ella per a fer el pregó, algú de la cultura, «i dona. Només m'ha faltat ser celíaca i vegana». L'actriu tarragonina s'ha posat, en aquest punt, més seriosa, reivindicant el paper femení dins aquest període complex de pandèmia, en què a més la cultura ha patit una forta sotragada. I reclamant major protagonisme per la cultura, afegia, «podríem començar per posar un cinema al centre de la ciutat o fumigar elMetropoli reobrir-lo...».

L'actriu ha tancat el pregó dedicant-lo al seu pare, que no havia pogut assistir a causa de la situació actual i que estava recuperant-se.

Una vegada acabat el pregó ha estat el moment de donar pas a la Tronada, acompanyada dels tocs de pregó de la de la Catedral estant.

Agnès Busquets amb l'alcalde, Pau Ricomà, durant el pregó.

Agnès Busquets reivindica el seu pedigrí tarragoní en el pregó de la Santa Tecla 2020Gerard Martí

tracking