Diari Més

Patrimoni

Pinedo: «Ca la Garsa no és prioritària i sí restes que ens fan Patrimoni Mundial»

El regidor anuncia que les actuacions a l’immoble de la plaça dels Àngels i vinculat al Call Jueu no es faran fins al pròxim any, com molt aviat

Estat actual de l'edifici de Ca la Garsa, rodejat de tanques, i del carrer d'en Talavera.

Pinedo: «Ca la Garsa no és prioritària i sí restes que ens fan Patrimoni Mundial»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recuperació de les estructures medievals que queden de l’edifici de la plaça dels Àngels conegut com a Ca la Garsa «no és una prioritat» per a l’Ajuntament de Tarragona. L’immoble va formar part del Call Jueu i, segons alguns investigadors, en el passat podria haver estat la sinagoga de la ciutat. El regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo, va manifestar a aquest mitjà que «plantejarem fer alguna actuació l’any 2021», però «actualment tenim concentrats els nostres esforços en altres monuments com l’Amfiteatre i la Muralla».

Pinedo va apuntar que, pels recursos «humans i econòmics» de l’àrea que dirigeix, des que l’Ajuntament va iniciar el nou mandat «hem fet moltes intervencions», entre les quals no hi entra, de moment, la recuperació de Ca la Garsa. El regidor de Patrimoni va dir en aquest context que «hem intervingut en espais com l’Amfiteatre i la Muralla, monuments que fan que la ciutat sigui Patrimoni Mundial», fet que no succeeix amb Ca la Garsa. En aquests recintes «hem hagut d’actuar perquè ens hem trobat amb situacions sobrevingudes i era urgent fer intervencions arqueològiques d’urgència».

El passat dia 7 de setembre Diari Més es feia ressò del fet que Ca la Garsa segueix rodejada de tanques de seguretat des de fa més de dos anys i, a conseqüència de la mesura adoptada per l’Ajuntament, un tram del carrer d’en Talavera continua tancat als vianants. L’estat de les estructures van obligar a apuntalar-les per precaució i, des de llavors, tot segueix igual. Una de les façanes de l’immoble dona precisament al carrer d’en Talavera, on hi ha un arc que confereix una especial personalitat urbanística a aquesta zona del barri antic i del Call Jueu de Tarragona. L’estructura de l’edifici i els arcs impotents que van quedar al descobert quan es va iniciar la seva demolició a inicis d’aquest segle, per edificar un immoble de nova construcció, així com part d’un mur tardoromà, van haver de ser consolidats per l’Ajuntament, després que es detectessin fissures que el posaven en risc de col·lapse. El projecte inicial va ser paralitzat per evitar la desaparició d’unes restes monumentals atribuïdes a la presència jueva a la ciutat. Les obres es van aturar en el darrer mandat de l’alcalde Joan Miquel Nadal. L’Ajuntament va fer intents per aconseguir suport econòmic d’entitats jueves.

En el solar que ocupa Ca la Garsa s’han documentat diferents nivells d’ocupació des d’època baiximperial (segles V-VI) fins a l’actualitat. Els segles XIV-XV, la plaça dels Àngels era coneguda com a plaça de la Juheria, posteriorment com a placeta dels Jueus i després de l’expulsió d’aquests com a placeta d’en Seguí. Va ser al segle XVIII quan va rebre el nom actual.v

tracking