Diari Més

Llibres

Un barret que ens porta de cap

El Nano Capità és el protagonista del nou volum de la col·lecció de Contes del Seguici de Tarragona

Presentació del conte 'El barret del Nano Capità' ahir al Jardí del Metropol de Tarragona.

Un barret que ens porta de capOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La lletra impresa té una capacitat de resistència indiscutible. Una bona prova la trobem en aquesta Santa Tecla marcada per la crisi sanitària, en què els Contes del Seguici han reclamat el seu espai per oferir-nos una nova entrega d’aquesta exitosa col·lecció. Aquest mateix dimecres es presentava al Jardí del Metropol de Tarragona el volum número 8, titulat El barret del Nano Capità, que en aquesta ocasió ha estat escrit per la vilafranquina Foix Huguet, historiadora i gestora cultural amb un estret lligam personal i emocional amb la festa tarragonina. Les il·lustracions les signa Octavius (@octavius_torne), que enguany fa doblet perquè el cartell de Santa Tecla també duu el seu nom.

Els Contes del Seguici són una coedició l’Associació d’Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació. Els promotors de la col·lecció tenen per costum deixar que l’autor de cada conte esculli l’element del Seguici sobre el qual vol escriure. En el cas d’enguany, la Foix Huguet explica que des d’un bon començament va tenir clar qui seria el protagonista de la seva història: «Vaig pensar que escolliria l’Àliga o els Nanos Vells, i en veure que l’Àliga ja havia estat triada, vaig decantar-me pels nanos. A banda que els trobo preciosos, sempre he pensat que és un ball maquíssim i molt ben cuidat, amb unes parelles molt interessants. Pel que fa al Nano Capità, sempre havia pensat que era molt xulo que la ciutat pogués tenir un nano així».

Aquesta elecció va encaixar a la perfecció amb les preferències d’Octavius, tarragoní i casteller dels Xiquets de Tarragona: «Quan era petit no hi havia tants elements del Seguici, però els Nanos ja hi eren, i com tots els nens de la ciutat, jugava a veure si em donaven la mà. Eren els que més m’agradaven». L’il·lustrador admet que s’ho va passar molt bé dibuixant els nanos perquè li van permetre jugar molt amb les expressions. Això no obstant, al conte són tan protagonistes els personatges com els escenaris on transcorre la història, places de la Part Alta tan tecleres com la plaça de la Font, del Rei, del Fòrum o dels Sedassos. «L’acció dels personatges també es transmet als carrers, que he fet una mica corbs o torçats perquè hi hagi una sensació de moviment a tota la pàgina», explica. Pel que fa als colors que impregnen la història, l’il·lustrador detalla que ha treballat amb una paleta de colors que ell mateix denomina «la paleta Tarragona», on hi ha el «color blau del cel tarragoní, els terrossos, cremes i grocs de la Part Alta i, en contrast, el vermell fort i un blau que fa pensar en l’obra de Jujol». La tria dels colors tampoc no va ser casual en el cartell de Santa Tecla, on dominen els bàsics: «Vaig voler posar color a un temps en què no sabíem si podríem fer la festa». En aquest mateix sentit, la Foix Huguet destaca la importància d’iniciatives com la dels Contes del Seguici «que ens fan sentir que, malgrat tot, la cultura popular està ben viva».

Públic assistent a la presentació.

Un barret que ens porta de capOlívia Molet

tracking