Diari Més

Fotografia

Una nova mirada sobre el patrimoni

Aquest dimarts s’ha inaugurat l’exposició fotogràfica ‘3D Màgic Modernisme a Tarragona’

Josep Maria Buqueras, president de la Fundació Trencadís, i el fotògraf Albert Saludes.

Una nova mirada sobre el patrimoniGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des d’aquest dimarts, i per espai d’un mes, tarragonins i foranis tenen l’oportunitat de contemplar el patrimoni modernista de la ciutat com mai fins ara s’havia vist. L’exposició 3D Màgic Modernisme ens mostra vint-i-set fotografies corresponents a edificis i elements que, a través d’unes ulleres 3D, se’ns presenten amb tots els seus relleus.

La proposta és una iniciativa de la ‘Fundació Trencadís. Modernisme i Cultura’, i s’ha fet realitat amb la complicitat del fotògraf Albert Saludes Casals, que ha capturat un a un tots edificis i detalls per transformar-los en imatges 3D.

Josep Maria Buqueras, president de la Fundació Trencadís i ideòleg de la proposta, detalla que la contemplació d’aquest material permet copsar detalls i elements que podrien passar desapercebuts o que, per la dificultat d’acostar-s’hi, serien difícils d’observar. «És interessant mirar les fotografies a poc a poc i anar-se movent una mica, perquè es van veient coses diferents», explica.

La mostra s’exposa a l’Espai Turisme de Tarragona (carrer Major, 39), i tots els visitants són obsequiats amb unes ulleres 3D de paper que permeten entrar en el joc ideat per Buqueras i Saludes. En paral·lel, s’ha editat també un tríptic amb el llistat de patrimoni mostrat i la seva ubicació en un mapa de la ciutat de Tarragona, de manera que el públic pot, a posteriori, recórrer la ruta i contemplar els espais. Entre ells, hi ha edificis tan populars com el Teatre Metropol, la Casa Ximenis, Les Teresianes o la Casa Salas. Cadascuna d’aquestes localitzacions ha estat fotografiada per Albert Saludes en un procés lent i laboriós, que ha requerit de l’utilització d’un raïl que permetés fotografiar dues vegades cada espai amb una separació d’uns 7 o 8 centímetres: «D’aquesta manera es té una imatge per a l’ull esquerre i una per a l’ull dret», explica el fotògraf. Posteriorment, a través d’un programa d’edició fotogràfica, es treballa amb els colors i es munten les imatges per aconseguir l’efecte de relleu que es veu a través de les ulleres 3D. «Quan les mires veus un desplaçament evident que es corregeix en posar-se les ulleres», assenyala el fotògraf. Aquest procés, detalla Saludes, condiciona el treball fotogràfic, ja que el que es busca és, sobretot, «donar la sensació de relleu». Una sensació, explica, que en edificis com la Casa Salas, és més fàcil de transmetre «perquè aquell edifici té tant de relleu que, et posis on et posis per fer la foto, ja sobresurt, a diferència per exemple de la Casa Ximenis, que té unes balconades que, en aquest sentit, donen poc joc».

Amb aquesta proposta la Fundació Trencadís fa un pas més per posar en relleu i reivindicar la riquesa modernista local. Un patrimoni, assevera Josep Maria Buqueras, que es podria equiparar amb la Tàrraco romana.

Les imatges que conformen l’exposició es recolliran en un llibre que es publicarà abans no s’acabi l’any.

L'Església dels Pares Carmelites en 3D.

Una nova mirada sobre el patrimoniGerard Martí

tracking