Diari Més

Mobilitat

Un de cada cinc vehicles aturats per la Guàrdia Urbana superava els 30 km/h

Els agents van dur a terme una tasca informativa i no van posar cap multa durant la jornada de dilluns, quan va entrar en vigor la nova normativa

Imatge d'un dels molts rètols amb el 30 que s'han col·locat als carrers de Tarragona, aquest a l'entrada del barri de Sant Salvador.

Un de cada cinc vehicles aturats per la Guàrdia Urbana superava els 30 km/hACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El límit de 30 km/h als carrers de Tarragona es va posar en marxa aquest dilluns, en una jornada en què la Guàrdia Urbana va enxampar fins a 111 infractors de la nova normativa. Els agents van aturar a un total de 560 vehicles per dur a terme una tasca informativa sobre les modificacions a nivell de velocitat i circulació de l’Ordenança de Convivència i Ús dels Espais Públics, dels quals 111 van sobrepassar els 30 km/h. Només 11 d’aquests van superar els 40 km/h. Els vehicles van ser controlats per mitjà de radars mòbils, però cap dels que circulaven a més velocitat de la permesa van ser multats. D’aquesta manera, fins a un 19% dels cotxes i motos van incomplir la nova norma municipal, mentre que el 81% restant la va complir.

Durant aquests primers dies els agents de la Guàrdia Urbana lliuraran tríptics informatius. «Durant els primers dies els agents de la Guàrdia Urbana no posaran cap sanció, excepte si es produeix una vulneració flagrant, com per exemple anar a 70 a un tram de 30 km/h», remarca el regidor de Mobilitat, Xavi Puig. «És una campanya pedagògica, no punitiva, perquè l’objectiu és una adaptació eficaç a la normativa, no recaptar. L’èxit serà aconseguir una ciutat més segura i amable per tots». També s’aprofitarà per monitorar les velocitats dels cotxes de determinats carrers durant 24 hores amb l’objectiu d’extreure estadísticament un balanç diari.

Per altra banda, la Guàrdia Urbana va estar controlant també si les bicicletes i patinets circulaven per la calçada, amb els cotxes i les motos, alliberant les voreres només pels vianants, que és una altra de les modificacions de l’ordenança. En aquest sentit, els agents municipals van enumerar fins a 40 persones que circulaven amb vehicles de mobilitat personal per la vorera, als quals tampoc se’ls va multar.

Finalment, Puig explicava a aquesta redacció que l’empresa que gestiona els semàfors de la ciutat ja ha començat a sincronitzar-ne la freqüència «per facilitar una circulació continua, tranquil·la i sense interrupcions». Segons el regidor de Mobilitat, aquest ajustament dels tempos dels semàfors s’anirà fent progressivament, ja que «l’empresa semafòrica ho farà a partir de l’experiència empírica», però remarca que «ja hi estan treballant».

Bona acollida dels conductors

Per altra banda, la gran majoria dels conductors preguntats per Diari Més veuen amb bons ulls el nou límit de velocitat de 30 km/h als carrers de la ciutat. Esteban Ros, mentre aparcava la seva moto a la Rambla Nova, defensava que «ens hem d’adaptar a tot i crec que és una bona mesura en general, tot el que sigui salvar accidents està bé». Un altre motorista, Joaquim Nolla, també valorava positivament el nou límit de velocitat perquè «des del punt de vista de la sostenibilitat hem d’anar cada vegada més cap a la reducció de contaminants, a la llarga serà beneficiós». Vicença Català es mou amb cotxe per la ciutat i defensava que «tot el que sigui per una major seguretat de la gent em sembla bé, si has d’arribar una mica més tard doncs no passa res». Alexandra Viles també veia amb bons ulls aquesta mesura principalment pels vianants, ja que «els cotxes tindrem més temps de reacció», però reconeixia que anar a 30 km/h és «molt lent i avorrit». També veu raonable aquesta mesura Ferran Figueres, que considera que «és una velocitat adient pel centre de la ciutat».

Magí Sentís

«Ho haurien pogut pensar una mica abans d’aplicar normes tan restrictives, però tot el que sigui córrer menys està bé»

Damián Fidao

«És un límit poc raonable i les ciutats sostenibles han de tenir carrils bici, el que han fet és una manera fàcil de recaptar diners»

Verònica Cortijo

«És molt complicat anar tan lent, però si diuen que és pel medi ambient endavant, tot i que crec que la gent no ho complirà»

Manuel Miquel

«No m’agrada que bicis i patinets passin per la vorera i, si van per la calçada a la mateixa velocitat que els cotxes, està bé»

Muge Ilbay

«Em sembla molt lent a 30, normalment vaig a 50. Ja veuràs quin munt de tràfic que es crearà aquí a la Rambla Nova»

tracking