Diari Més

Comença la Santa Tecla més diferent

L’Ajuntament fa un reconeixement a la Perpetuadora Àngels Cantos en una jornada que finalitza amb el concert de Manel

Imatge de l'acte que ha donat el tret de sortida a les Festes de Santa Tecla.

Comença la Santa Tecla més diferentGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jardí del Passeig Arqueològic ha estat l’espai inèdit escollit per l’Ajuntament de Tarragona per donar el tret de sortida a les Festes de Santa Tecla amb una Crida inusual pels canvis obligats per la pandèmia de la covid-19. Ha estat l’inici oficial de les festes que va obrir la Cobla Ministrers i ha acabat amb la tronada que va disparar la Pirotècnia Gironina. Els protagonistes han estat la Perpetuadora Àngels Cantos i les persones que han rebut la distinció Tecler d’Honor i Teclera d’Honor.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha dit que «és un dia bonic perquè és el preludi de la culminació d’un treball fet pels tècnics municipals i les entitats en temps difícils». «Volem fer unes festes brillants», ha indicat Ricomà, qui harecordat que l’any vinent se celebrarà el set-cents aniversari.

Ricomà ha presentat Àngels Cantos com «una persona jove que ha viscut en el cor de la festa des de petita a la Part Alta i és una escultora que sempre ha col·laborat amb les entitats». «Àngels té la cultura de l’esforç, és humil, té una humanitat enorme i brilla en molts aspectes». L’alcalde ha comentat que «mai oblidaràs l’any en què et vam fer aquest reconeixement».

Al seu torn, la Perpetuadora ha reconegut que «m’he emocionat» i ha explicat que «tot va començar fa uns anys quan vaig veure fer el Drac de Sant Roc en uns moments en què ja tenia inquietud pel món de l’art». Passats uns anys, «vaig ser jo qui va fer el Drac de Sant Roc». Cantos està molt implicada en les festes populars de Tarragona, tant en la seva qualitat de ciutadana com d’escultora. En el decurs de la seva intervenció ha recordat que «he treballat en moltes peces del Seguici», com les versions petites del Drac de Sant Roc, la Cucafera, els Negritos o els gegants de la ciutat, però també en la construcció de les màscares dels Set Pecats Capitals i els gegants de Cós del Bou.

Cantos ha afirmat que «quan veig passar les peces és com veure passar els fills i això no té preu». Les seves construccions preferides són «el Drac de Sant Roc, que va ser la primera, i m’emocionen els gegants de la ciutat, que són centenaris i que he pogut tocar amb les mans».

Un membre de l’Esbart Santa Tecla ha ofert un ball en honor a la Perpetuadora i ha donat pas a l’entrega dels reconeixements als Teclers d’Honor i les Tecleres d’Honor. Les vídues d’Òscar Atance i Miquel Estellé van recollir el guardó a títol pòstum. També ho han fet Josep Oriol Nicolau Tell, Roger Maset Gaya, Ivan Oliver Herrero, Javier Ferré Flores, Pablo Perez Herrero, Ángeles Póveda, Sergi Gonzàlez, Josep Molera Teruel, David Ibañez Morales, Jordi Soberà, Marina Budesca Muñoz, Leopoldo Foix Merino, Jordi Grau Cerdà, Josep Caparrós Ventura, Christian Borràs Bové i Víctor Pomerol. Es tracta de persones que participen de manera intensa en les entitats culturals i tradicional i, de manera molt especial, en les Festes de Santa Tecla.

A pocs metres de distància de l’espai on ha tingut lloc la Crida i la tronada, als Jardins de Saavedra, la música també ha estat present. El dia ha finalitzat amb el concert que la formació barcelonina Manel ha ofert a l’Auditori del Camp de Mart, amb entrada restringida i mesures de seguretat a causa de la pandèmia. Tot i les circumstàncies que rodegen els efectes de la covid-19, la ciutat ha respirat un ambient diferent, d’alegria, gràcies a unes festes amb set segles d’història.

tracking