Diari Més

Cultura

Onze fotògrafs mostren el confinament a Tarragona amb 110 imatges al Port

Josep Maria Cruset destaca que la inauguració de l’exposició es produeix quan «fa exactament sis mesos de l’anunci de l’estat d’alarma»

L'exposició es pot visitar al Tinglado 1 i, a l'exterior, el xiprer plantat pel Port i els fotògrafs.

Onze fotògrafs mostren el confinament a Tarragona amb 110 imatges al PortGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Onze fotògrafs vinculats a Tarragona exposen des d’ahir diumenge i fins al 8 de novembre, al Tinglado 1 del Moll de Costa, una sèrie d’imatges que reflecteixen instants de la vida de la ciutat durant el confinament a causa de la pandèmia de la covid-19. Tarragona confinada. La ciutat amagada és, precisament, el títol d’aquesta exposició coordinada per Pep Escoda i que mostra 110 imatges que recullen diferents aspectes de la societat tarragonina durant el període de confinament.

Finalitzada la presentació oficial de l’exposició, el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset, i els autors de les fotografies que nodreixen l’exposició, es van desplaçar a l’exterior, a uns metres de distància del Tinglado 1, per participar en la plantació d’un xiprer de cinc metres d’altura que recordarà la pandèmia, els efectes causats i les seves víctimes. Al costat de l’arbre hi figura una placa amb el text «Per grans que siguin les inclemències, les arrels ben clavades en la nostra terra sempre troben la força per superar-les i enlairar-se amb fermesa».

En el decurs de la inauguració, Escoda, qui ha estat reconegut en 21 ocasions amb el Premi Nacional Lux, va dir que «és una exposició excepcional que recordarem sempre» i referir-se al valor de «la fotografia documentada». A la mostra «es veuen imatges increïbles, fotoperiodisme en estat pur», va remarcar Escoda, qui va expressar el seu agraïment a totes les persones i institucions que han fet possible l’exposició.

Les persones que assisteixin a l’exposició podran adquirir el catàleg de la mateixa amb donatiu mínim de cinc euros que anirà destinat a la Creu Roja de Tarragona. A més, els fotògrafs destinaran el 50 per cent de la recaptació per la venda de les imatges exposades a entitats i accions socials relacionades amb la pandèmia de la covid-19.

«El període de major incertesa»

Josep Maria Cruset va afirmar en la seva intervenció que la data escollida per inaugurar l’exposició no és casual. «Fa exactament sis mesos, un 13 de març, es tancaven les escoles i s’anunciava un estat d’alarma, i aquest confinament obria el període de major incertesa de les nostres generacions». El president del Port afegir que «vivim la mort de desenes de milers de persones», va recordar, per afegir que en aquests temps «hi ha col·lectius obligats a treballar al màxim en benefici de tots nosaltres». Amb la voluntat de recordar-ho, «el Port va trucar onze fotògrafs per reflectir la realitat i deixar fixat en el temps el que hem viscut» a conseqüència d’una pandèmia que segueix molt present i que té una incidència decisiva en la societat.

Cruset va destacar «la qualitat» de les imatges dels onze fotògrafs exposades al Tinglado 1 i va dir que «darrere de les imatges hi ha escenes domèstiques» de les persones que integren la societat i que juguen un paper destacat, moltes des de l’anonimat, en la lluita contra el coronavirus.

A més de Pep Escoda, coordinador de l’exposició, també participen Alba Rodríguez, Cristina Serra, Montse Riera, Fabián Acidres, Laia Solanellas, Adrià Borràs, Àngel Ullate, Rubén Perdomo, Gerard Boyer i David Oliete

tracking