Diari Més

Educació

El curs comença amb més professors i menys alumnes al Camp de Tarragona

El delegat d’Educació, Òscar Peris, envia a les famílies «un missatge de tranquil·litat» davant els dubtes que planteja la situació inusual per la pandèmia

La presentació del nou curs s'ha fet a les dependències de l'Institut Martí i Franquès.

El curs comença amb més professors i menys alumnes al Camp de TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou curs escolar, el de la covid-19, ha començat avui dilluns al Camp de Tarragona amb 115.718 alumnes en educació infantil, primària, ESO i batxillerat, i 9.120 docents. Amb relació al curs anterior s’ha produït un lleuger descens del nombre d’alumnes d’infantil, 380, i de primària, 1.078, mentre que hi ha «un repunt en ESO i FP», ha informat Jean-Marc Segarra, delegat dels Serveis Territorials d’Educació a Tarragona. Segarra ha remarcat que aquest curs s’ha contractat més personal docent, 567 al Camp de Tarragona, dels quals 427 són professors. El delegat ha assegurat que «es contractarà més personal si és necessari» i ha dit que «l’obsessió» del d’Educació és «baixar les ràtios», fixades en 25 alumnes per aula a primària i 30 a secundària.

El delegat del Govern de la Generalitat, Òscar Peris, ha convocat els mitjans de comunicació a l’Institut Martí i Franquès per oferir detalls del retorn a les aules. El centre escollit no ha estat per casualitat. Aquest és l’institut amb més alumnes de Catalunya, 1.500, i el que té més grups d’ESO, amb un total de 27. Peris ha enviat «un missatge de tranquil·litat» davant l’inici d’un curs marcat per la pandèmia, «en el qual hem de conviure amb el virus». Peris ha apuntat que «iniciem el curs amb les màximes garanties» i ha anunciat que «al desembre farem una avaluació» de l’evolució del curs en els primers mesos d’activitat docent.

Per la seva banda, Jean-Marc Segarra ha demanat «a les famílies» que «confiïn en les escoles» i va remarcar que «comencem el curs amb normalitat». Segarra ha comentat que «alguns pares tenen por» de portar els fills als centres escolars en la situació actual, però ha apuntat que es fa un seguiment dels alumnes vulnerables. A més, ha comentat que «a la demarcació hi ha prop de 200 docents vulnerables», però en aquests moments només dos es troben en situació de baixa. «Serà a finals de setmana quan sabrem si uns setanta no podran anar a classe», ha afegit.

Més de 20 alumnes per aula

El director de l’Institut Martí i Franquès, Jordi Sotorra, ha explicat les mesures de seguretat adoptades pel centre per combatre la possibilitat de contagis. En aquest centre s’han habilitat nous accessos i s’han modificat els laboratoris, entre altres mesures. De fet, l’institut ha organitzat xerrades esglaonades a l’exterior per explicar als alumnes el contingut de les mesures. A més, Sotorra ha reconegut que al Martí i Franquès «la ràtio per aula és de 23 o 24 alumnes com a màxim». «L’hem pogut baixar, tot i que el nostre espai és limitat».

El director del centre no ha dubtat a dir que «les solucions no són fàcils i la situació és complicada, però intentarem fer que la suma de mesures sigui la que ens doni la seguretat i ens permeti tirar endavant el nostre projecte pedagògic».

Professors i alumnes confinats

El nou curs s'ha iniciat sense el cent per cent de personal docent i alumnes, a causa del coronavirus. A Catalunya, un total de 253 professors i 210 alumnes estaven confinats el primer dia de classe, mentre que hi ha 67 positius entre els professionals i 23 entre infants. En el conjunt del territori hi ha nou grups de classe confinats i aquests casos es troben a Salou, Igualada, Granollers, Barcelona, Torelló, Rubí, Badalona i Mollet. El passat 7 de setembre es va saber que setze alumnes i tres professors del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vela de l’Institut Jaume I de Salou es trobaven en quarantena per covid-19. El Departament de Salut ha confirmat un cas positiu d’un alumne del mòdul. A les comarques de Tarragona no s’ha hagut de tancar cap centre.

Les dades les ha ofert la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, en una visita amb el conseller d’Educació, Josep Bargalló, a l’escola Joaquim Ryura de l’Hospitalet de Llobregat. A banda dels alumnes confinats, també n’hi ha una quarantena de l’escola Ridolaina de Montellà i Martinet i uns 360 del Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts que no han pogut començar classes per positius i confinament entre el professorat.

Els centres de Tarragona i Reus obren nous accessos per esglaonar l’entrada d’estudiants

La tornada a les aules s'ha produïta Reus «sense cap incidència remarcable», tal com valora el regidor d’Educació, Daniel Recasens, que explica que en aquest inici de curs 2020-2021 «sí que hi ha hagut, malgrat tot, una certa normalitat». La intenció d’obrir accessos addicionals a escoles i instituts per propiciar l’entrada esglaonada que evités les aglomeracions «ha tingut efecte» tot i que «a nivell anecdòtic, probablement hi havia més presència de familiars a l’entrada, tenint en compte determinades situacions com que es comença un primer d’ESO sense que el sisè de primària hagués tingut un comiat». Les zones d’aparcament per a pares i mares «han funcionat correctament». I en global l’estrena ha estat «força natural, quotidiana i, tot i que això només ha estat el principi i ara vindran molts dies, estem contents», apunta Recasens.

El següent repte que afronten els centres d’ensenyament passa, ara, per adaptar el funcionament ordinari a les mesures covid. En aquest sentit, la majoria d’escoles a Reus han sol·licitat accedir a l’ús prioritari de parcs i places o equipaments públics, com és el cas de l’Institut Josep Tapiró que farà servir les instal·lacions del Giny. Sobre aquesta qüestió, el regidor d’Educació explica que «veurem quina és l’evolució de les necessitats» i que «els centres han intentat fer un dibuix autosuficient», però que sortir al carrer «serviria per esponjar». Per això, «estem treballant en la manera com es podran fer servir» parcs i places, precisa Recasens, que diu que «cada equip de cada centre està estudiant la situació i mantindrem una comunicació constant». El curs s'ha posat en marxa a Reus amb 17.456 alumnes a l’etapa obligatòria: 11.302 a infantil i primària, i 6.154 a secundària. S’ha obert un nou grup d’ESO al Roseta Mauri i ara n’hi ha 52. Les ràtios es mantenen en 30 alumnes. A P3 hi ha també un grup més a l’escola Isabel Besora, i en total són 48. A les escoles bressol municipal hi ha 359 alumnes i queden places per a nascuts al 2020, 2019 i 2018.

Més hores de neteja dels edificis

A Tarragona, l’obertura d’escoles i instituts també ha tingut lloc dins els termes previstos amb l’excepció que «de manera puntual s’han produït algunes acumulacions a les entrades d’alguns centres», tal com expliquen des de l’Ajuntament. També s'ha introduït el nou protocol de desinfecció als equipaments, que es tradueix a la pràctica en més hores de neteja.

Una docent pren la temperatura i aplica gel a una alumna de l'Escola Prat de la Riba de Reus.

El curs comença amb més professors i menys alumnes al Camp de TarragonaOlívia Molet

tracking