Diari Més

Patrimoni

En tram del carrer d'En Talavera segueix tancat dos anys després

Unes tanques rodegen Ca la Garsa, edifici medieval situat al cor de Call Jueu que va haver de ser apuntalat l’any 2012 a causa del seu estat

Estat actual de Ca la Garsa i del tram del carrer d'En Talavera.

En tram del carrer d'En Talavera segueix tancat dos anys desprésGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Han transcorregut més de dos anys des que un tram del carrer d’En Talavera, localitzat entre les places del Fòrum i dels Àngels, va haver de ser tallat a la circulació de persones per precaució, davant el risc d’esfondrament de l’edifici medieval conegut com a Ca la Garsa, en ple cor del Call Jueu de Tarragona. Una de les façanes d’aquest immoble dona precisament al carrer d’En Talavera, on hi ha un arc que confereix una especial personalitat urbanística a aquesta zona del barri antic.

L’estat del carrer i de l’edifici medieval, on podria haver estat la seu d’una sinagoga, segons molts experts, segueix igual, amb unes tanques que trenquen l’harmonia d’aquest espai singular de la Part Alta.

L’estructura de l’edifici i els arcs impotents que van quedar al descobert quan es va iniciar la seva demolició a inicis del segle actual per edificar un immoble de nova construcció van haver de ser consolidats per l’Ajuntament, després que es detectessin fissures que el posaven en risc de col·lapse. El projecte inicial va ser paralitzat per evitar la desaparició d’unes restes monumentals atribuïdes a la presència jueva a la ciutat.

Una llarga provisionalitat

El 31 de juliol del 2018 es va observar que els testimonis col·locats el 2012 a les esquerdes aparegudes en els murs s’havien obert. Els serveis tècnics municipals de Patrimoni i Territori van determinar que les esquerdes podien suposar un perill de despreniments, per la qual cosa el govern de la ciutat que presidia l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros va procedir al tancament provisional del sector del carrer d’En Talavera afectat. Aquesta provisionalitat es va allargar en el temps, fins al punt que, avui, la situació no ha variat i l’immoble segueix deixant visible el seu esquelet. Les estructures de l’edifici medieval van ser estintolades per evitar la seva caiguda.

Tres setmanes més tard, l’agost del 2018, el portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament i actual alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va reclamar una intervenció per garantir la seguretat de l’immoble i va manifestar «no ens podem permetre veure com s’ensorra un element patrimonial de tant valor com aquest per la desgana o el desinterès de l’equip de govern». Ricomà va afegir que l’edifici del Call Jueu «se suma a una llarga llista d’elements patrimonials de la ciutat que presenten riscos» i no va dubtar a exclamar que «Part Alta s’ensorra». Més de dos anys després, i superat el primer any de mandat municipal dels republicans, la situació persisteix.

Tot apunta al fet que Ca la Garsa seguirà en l’estat actual durant un llarg temps. No hi ha prevista cap intervenció ni destí per a un edifici que podria ser recuperat per a la ciutat. De fet, fa uns anys l’Ajuntament va intentar atraure capital jueu per actuar en un immoble que, en cas de comprovar-se que va albergar una sinagoga, seria uns dels més importants del passat medieval de Tarragona. Per altra banda, les tanques que separen el recinte monumental no contribueixen a la dignificació d’un element arquitectònic històric de primer ordre.

tracking