Diari Més

Autoescoles

Prop de 7.000 alumnes a l'espera de fer l'examen de conduir a Tarragona

Segons el president de l'Associació d'Autoescoles de la província de Tarragona, Carles Oliver, el mes d'agost hàbil ha estat «enganyós»

Imatge de Oliver amb la seva alumna abans que aquesta s'examinés del permís de circulació de cotxe a la ciutat de Reus.

Prop de 7.000 alumnes a l'espera de fer l'examen de conduir a TarragonaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La manca d'examinadors un mes d'agost hàbil «enganyós» ha provocat que el nombre d'alumnes que esperen per fer l'examen pràctic de conduir hagi augmentat fins als gairebé 7.000 a la demarcació. Així ho explica Carles Oliver, president de l'Associació d'Autoescoles de la província de Tarragona, que assegura que durant aquest últim mes, que normalment no es treballava, només hi ha hagut tres examinadors. «És totalment legítim que facin vacances, només faltaria, però almenys hauríem necessitat el 50% dels 12 examinadors que hi ha a la demarcació per poder reduir aquesta xifra», assenyala. A més, Oliver diu que durant la segona 15 d'agost van decidir no fer més exàmens teòrics, perquè si no «només hauríem tingut un funcionari pels tests de circulació». En aquest sentit, lamenta que només s'han fet un 30% dels exàmens que s'haurien pogut fer el mes passat.

Concretament, la xifra ronda els 6.800 alumnes, alguns dels quals ja tenen data mentre que la majoria encara no han començat ni les pràctiques. «No ho fan perquè si no tenen data per examinar-se, no val la pena començar-les i això desencadena en què moltes autoescoles prefereixin mantenir els seus treballadors a l'ERTO», explica Oliver. El president de l'associació reconeix que «és una xifra molt alta per una província com Tarragona». Per altra banda, explica que cada examinador examina a 10 alumnes al dia i ahir, que només n'eren tres, es van fer 30 exàmens. Seguint un cicle de 10 dies, les proves es fan durant quatre dies a Tarragona, quatre dies a Reus i dos dies a Tortosa. «Si tot segueix igual tardarem mesos fins a tornar a la normalitat», lamenta el president de l'Associació d'Autoescoles de la província de Tarragona.

Segons Oliver, la solució és molt senzilla. «Només cal posar més gent a les oficines», diu. D'aquesta manera, els funcionaris que ara es troben a l'oficina tramitant els papers podrien sortir a examinar els alumnes que estan a l'espera. En aquest sentit, Oliver va destacar que els treballadors de les oficines estan fent més feina de la que els toca fer. «No sabem la sort que tenim perquè no és normal, estan contestant correus electrònics a les 9 de la nit», remarca el president de l'associació d'autoescoles, que lamenta a la vegada que si no hi ha cap canvi, «la situació s'anirà agreujant». Assegura que és un tema de la Direcció General de Trànsit (DGT). «En aquest moment estem molt amoïnats, cada mes que passa la situació és pitjor i la gent s'enfada, amb raó, però és l'administració la que ens para els peus», assenyala Oliver, que apunta que «avui n'hi ha tres examinant els pràctics i dos els teòrics, cinc en total, mentre que els set restants estan de vacances o fent teletreball.

Tot i això, Oliver celebra que «ara ens han dit que ens portaran un parell de treballadors per oficina, de manera que algun dels que hi ha ara podrà sortir fora a examinar», però lamenta que «això sumarà però no millorarà gaire la cosa, ja que per anar bé ens haurien de dur a sis o set funcionaris per a l'oficina».

Finalment, Oliver lamenta que des de la DGT són coneixedors d'aquest problema «greu, que afecta a tota Catalunya, però no hi posen cap solució». Fa 25 anys que està a l'associació i assegura que és de les llistes d'espera més grans que hi ha hagut mai. «No sabem si la més gran perquè abans nosaltres no disposàvem de dades, com sí que fem ara, però de ben segur que és de les situacions més greus que hem viscut mai».

Una de les 7.000 persones que espera per poder fer l'examen pràctic de cotxe és Marta Callau. Explica que va aprovar l'examen teòric el passat mes de novembre i que al desembre va començar les pràctiques. Al març, arran de l'esclat de la pandèmia de la covid-19, ja no va poder fer més classes fins maig, moment de la desescalada. Callau lamenta que des de llavors li costa molt trobar hores per fer pràctiques. «Entre que estan de vacances els professors i que hi ha molta gent, només he pogut fer 12 classes després de la pandèmia i ara em diuen que fins d'aquí a un mes no n'hi haurà de disponibles i, és clar, jo vull practicar més abans de pujar a examen», manifesta l'alumna, que espera tenir el carnet abans que acabi aquest 2020, un any després de començar el procés.

Júlia Gargallo també espera per fer l'examen de circulació. Ella, però, ja va fer el primer aquest dilluns, però el va suspendre. «Ara l'he de tornar a fer però no hi ha data, em diuen que d'aquí a un mes potser», lamenta, i explica que el professor li ha comentat que haurà de fer una pràctica a la setmana per no perdre el ritme i, per tant, «hauré de fer un munt de pràctiques més quan realment ja estic preparada».

A més, Gargallo estudia a Barcelona i ha de tornar a instal·lar-s'hi d'aquí a pocs dies. «Hauré de baixar els caps de setmana a fer les classes pràctiques però l'examen haurà de ser entre setmana, ja veuré com m'ho munto perquè també tinc pràctiques presencials i obligatòries a la universitat».

tracking