Diari Més

Educació

Demanen la presència permanent d'infermeres en tots els centres escolars

La presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona, Lluïsa Brull, diu que hi hauria més seguretat i no es col·lapsarien els CAP

Centres com l'Escola Saavedra es beneficiarien de la presència d'una infermera permanent.

Demanen la presència permanent d'infermeres en tots els centres escolarsGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) defensa la necessitat que el pròxim curs escolar, que s’inicia el 14 de setembre, comenci amb la presència de professionals del sector en tots els centres escolars de les comarques tarragonines. L’objectiu és mantenir un contacte directe i presencial amb totes les persones que accedeixen a les escoles i fer així un millor control de possibles contagis per coronavirus i evitar saturar els CAP (Centre d’Atenció Primària), va manifestar a aquesta redacció la presidenta del CODITA, Lluïsa Brull. Aquesta reclamació és impulsada pel Consejo General de Enfermeria en l’àmbit de tot l’Estat des del passat dimecres. Aquesta organització professional reclama que la mesura que proposa es posi en marxa com més aviat millor.

Brull va explicar que l’objectiu de la demanda és aconseguir que en la totalitat de centres educatius «hi hagi una infermera escolar de manera permanent, per poder atendre possibles infectats per la covid-19 des d’un primer moment».

La presidenta del CODITA va recordar que en tots els CAP hi ha una infermera assignada per rebre persones vinculades al món educatiu amb símptomes de contagi, però Brull considera que és «insuficient». La presidenta del col·legi professional va afegir que «una infermera en una escola podria fer un cribratge i estar pendent no només dels alumnes, també del professorat, del personal administratiu i del de neteja», va dir. Brull va apuntar que «la infermera estaria al cas i pendent del fet que la neteja fos correcta i que s’apliquessin les mesures de seguretat», com l’ús de mascaretes o el rentat freqüent de mans.

Atenció directa

Lluïsa Brull va subratllar a aquest mitjà que una infermera «pot detectar els símptomes de la covid-19 amb molta més facilitat que un professor i poder, així, actuar de manera immediata». La presidenta del CODITA va explicar que la infermera també estaria pendent de nens que pateixen alguna malaltia, com en el cas dels diabètics, o posar vacunes en el mateix centre si fos necessari».

La tasca que podria fer el professional aniria més enllà d’una vigilància preventiva i en primera persona. Brull va recordar que «fa temps que reivindiquem que en els centres escolars hi hagi infermeres de manera habitual, molt abans que sorgís la pandèmia de la covid-19, perquè pensem que és important».

Per altra banda, Brull va indicar que la professional assignada a un col·legi en concret coneixeria l’historial dels alumnes i dels treballadors vinculats al centre. Així, en cas de detectar un possible contagi «sabria quin CAP correspon a cada persona i a on hauria de ser derivada». En aquest context, va apuntar que «a centres educatius de Tortosa poden anar alumnes de Roquetes o Paüls i, fins i tot, d’Amposta, o a Tarragona n’hi ha que resideixen a la Vall de l’Arrabassada i estudien al centre de la ciutat».

La presidenta del CODITA va recordar, també, que hi ha escoles de municipis petits que reben alumnes de pobles del voltat. En aquest cas, Brull es pregunta a quin CAP s’hauria de traslladar un infant amb símptomes d’estar infectat pel coronavirus per fer-se’n càrrec.

Per a Brull, aquest sistema organitzatiu seria més positiu que l’establert per la Generalitat, que preveu que quan es detecti un possible contagi, la persona infectada sigui derivada al seu CAP de referència, on hi haurà una infermera dedicada a atendre els alumnes dels centres educatius i el personal que hi treballa. «Si hi ha una infermera a una escola, avisar a la família o iniciar els tràmits es podria fer des del primer moment». Brull també va dir que l’adopció de la mesura que proposa el col·legi professional per part de les administracions contribuiria a «no col·lapsar» els centres d’atenció primària.

Una inversió en salut

Florentino Pérez Raya, president del Consejo General de Enfermeria, va manifestar per la seva banda que els professionals del sector «fa anys que reclamem la implantació d’aquesta figura en l’educació pública i privada, però els governs nacionals i regionals han mirat cap a un altre costat en contemplar com una despesa el que no seria sinó una inversió en salut, més en aquests moments claus per a un adequat control de la pandèmia, però també formant a una generació de nens i nenes més sans i responsables de la seva salut, conscients de la necessitat d’alimentar-se de manera saludable o fer exercici, entre molts altres valors». Segons va dir Pérez Raya, va recalcar que, «això sí, no es poden oferir salaris miserables i contractes eventuals de curta durada o jornades no completes».

La lluita contra la covid-19 «passa per aquesta aposta per la infermeria escolar, o hi haurà rebrots i Espanya s’enfrontarà a una segona ona de contagis molt perillosa», va assegurar Pérez Raya.

El president de la citada organització col·legial va recordar que el passat mes de juliol, «preveient la situació que es presenta ara a l’inici de curs, des del Consejo General de Enfermeria es va requerir al Govern una reunió per a valorar la situació, una trobada que mai va tenir lloc». Els professionals consideren que no se’ls té prou en compte.

tracking