Diari Més

Trànsit

L'entrada en vigor de la normativa del 30 per hora pot retardar-se uns dies

L’Ajuntament ultima els detalls per posar en pràctica una mesura de seguretat prevista, inicialment, per dimarts de la pròxima setmana

Vidal i Barraquer és un dels carrers on és probable que la velocitat sigui superior a 30 per hora.

L'entrada en vigor de la normativa del 30 per hora pot retardar-se uns diesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dimarts de la pròxima setmana, dia 1 de setembre, hauria d’entrar el vigor l’ordenança aprovada per l’Ajuntament per la qual els vehicles no podran circular a més de 30 quilòmetres per hora en la major part dels carrers de la ciutat. Fonts municipals consultades per aquesta redacció van informar ahir dilluns que cap la possibilitat que l’aplicació del contingut de la normativa es retardi uns dies «per qüestions administratives». A inicis del mes d’agost en curs l’Ajuntament va iniciar el procés per licitar els senyals verticals que informaran de la limitació de la velocitat a 30 per hora i aquests encara s’han d’instal·lar en diferents punts de la ciutat. Per altra banda, s’està a l’espera que el consistori tarragoní faci una campanya informativa adreçada als conductors per recordar-los que en un breu període de temps Tarragona serà una ciutat 30, com es coneix a les que han reduït la velocitat en els seus carrers.

Amb l’adopció d’aquesta mesura, Tarragona s’afegirà a un cada cop més llarg llistat de ciutats de l’Estat espanyol on els vehicles no poden superar els 30 quilòmetres per hora en gairebé el 80 per cent dels seus carrers. Entre altres, hi ha grans capitals com València, Sevilla o Saragossa, i altres comparables a Tarragona com Burgos, Salamanca, cadis, Pontevedra o Pamplona. Ciutats europees com Londres, roma, Berlín, Brussel·les, París o Milà també estan emmarcades en aquesta mateixa línia.

L’origen europeu de la mesura

La decisió de rebaixar la velocitat a 30 quilòmetres per hora en carrers d’únic carril o de dos carrils en ambdós sentits arrenca el 2011, quan un estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre atropellaments i velocitat va revelar que el risc de morir a conseqüència d’un atropellament es redueix com a mínim cinc vegades si la velocitat del vehicle que impacta és de 30 quilòmetres per hora en lloc de 50 quilòmetres per hora. Així mateix, aquesta velocitat també redueix un 3 per cent el risc de resultar ferit greu i un 4 per cent el de sofrir un accident de trànsit amb resultats mortals. Per altra banda, la mesura afavoreix la disminució del soroll que provoca el trànsit de vehicles i els nivells de diòxid de nitrogen, genera menys embussos i millora la convivència entre diferents usuaris, com ara persones que opten per desplaçar-se en bicicleta, patinets o vehicles de similars característiques.

El regidor de Territori de l’Ajuntament de Tarragona, Xavi Puig, va manifestar el passat 12 de juliol a aquesta redacció que amb l’aprovació de l’ordenança «volem aconseguir que tothom visqui millor en tots els sentits, amb un aire més net i menys accidents, ja que ara hi ha moltes classes de vehicles». Puig va recordar que abans de l’entrada en vigor de la normativa «farem molta pedagogia», però va advertir que «les sancions –als infractors– s’aplicaran des del primer dia».

Diferents velocitats

La mesura afectarà la major part dels carrers de Tarragona, però no a totes les vies, tant urbanes com interurbanes. El regidor de Territori va dir que en alguns carrers es mantindrà el límit de velocitat en els 50 quilòmetres per hora. Aquest fet incidirà en vies que uneixen el centre de la ciutat amb els barris de Ponent i els nuclis de Llevant, així com a carrers del nucli urbà com Països Catalans o les avingudes Catalunya, República Argentina i Vidal i Barraquer, que configuren una mena de cinturó interior. A més, es tracta d’avingudes amb quatre carrils de circulació, dos per cada sentit de la marxa. No es descarta que, finalment, en aquest conjunt d’avingudes s’apliquin les dues velocitats, la de 30 i la de 50 quilòmetres per hora. En aquests àmbits la velocitat màxima també podria ser de 40 quilòmetres per hora, segons l’estudi que tenia en marxa l’Ajuntament fa unes setmanes i que encara no ha fet oficial de manera definitiva.

Per altra banda, Puig va comentar que el gruix dels senyals que informaran de l’aplicació de la nova normativa es posaran en els accessos al centre de la ciutat i als barris, i també en alguns carrers cèntrics. Un dels objectius d’aquesta mesura serà recordar al conductor provinent d’altres llocs que a Tarragona la circulació per molts dels seus carrers no podrà superar els 30 quilòmetres per hora per motius de seguretat i, també, mediambientals.

Patins i bicis, per la calçada

L’ordenança que afecta la circulació de vehicles a Tarragona va ser aprovada per la Comissió Informativa de Territori celebrada el 14 de maig i que va ser ratificada pel plenari municipal. A més de la limitació de la velocitat, l’ordenança també preveu que, per regla general, les voreres queden alliberades de bicicletes i patins elèctrics conduïts per persones de 16 anys en amunt. Aquests mitjans de transport s’hauran de conduir per carril bici, calçada en carrers de 30 quilòmetres per hora, àrees de prioritat invertida i vianants. En aquest darrer cas no poden superar els 6 quilòmetres per hora ni poden aproximar-se a 1,5 metres dels vianants. Al carril bici i a la calçada s’estableix per aquests vehicles una velocitat màxima de 25 quilòmetres per hora. La preferència serà, sempre, per al vianant, segons la normativa.

tracking