Diari Més

Inseguretat

Desallotjats 34 ocupes de 15 pisos del Rancho Grande del Serrallo

Més d’un centenar de policies han dut a terme l’operació per fer fora les famílies dels immobles que eren «inhabitables»

Moment en què la majoria dels ocupes del Rancho Grande del Serrallo ja eren al carrer.

Desallotjats 34 ocupes de 15 pisos del Rancho Grande del SerralloGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El número 2 del carrer Sant Andreu del Serrallo, edifici conegut popularment com a Rancho Grande, ha passat a la història com a focus de les ocupacions il·legals a la ciutat de Tarragona. O almenys, per un temps. Un total de 110 agents dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la Policia Portuària van dur a terme ahir, a partir de dos quarts de set del matí, una macrooperació per a desallotjar fins a 34 ocupes de 15 pisos del problemàtic bloc del barri pesquer. Segons el portaveu de l’Ajuntament de Tarragona, Xavi Puig, aquest era un problema «que s’havia anat enquistant amb el pas dels anys i estava fent impossible la convivència al Serrallo».

Puig va explicar que el desallotjament és fruit d’una inspecció que va dur a terme el consistori en la qual es va detectar «una situació d’inhabitabilitat a causa de l’acumulació de comptadors de la llum punxats, fet que implicava un risc d’incendi elevat». L’Ajuntament va aconseguir una ordre judicial assegurant que l’edifici havia de ser desallotjat per la seguretat de les persones que l’habitaven i van triar el matí d’ahir per a dur a terme el desnonament després d’haver avisat als inquilins que així seria durant les últimes setmanes.

El portaveu del govern va assegurar que, tot i l’envergadura de l’operació policial, «ha estat un desallotjament ràpid i sense conflictes ni enfrontaments». A més s’havia advertit a les famílies que calia regularitzar la situació de la llum per poder viure allí i «fins que això no passés no hi podien ser». Segons Puig, algunes de les famílies que ocupaven els pisos «han buscat les seves pròpies alternatives mentre que d’altres, les més vulnerables, es podran acollir a l’oferiment d’allotjament per part de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona».

A l’operatiu també hi va participar el servei de neteja de la ciutat, que va treure tots els elements insalubres dels pisos i zones comunes de l’edifici; l’arquitecte municipal, que va fer una valoració de cadascun dels habitatges; la brigada d’espais públics, que va tapiar els accessos als pisos per evitar noves ocupacions i, finalment, Endesa, que va comprovar l’estat dels comptadors, que no n’hi haguessin més de punxats i que els deixessin correctament i sense risc d’incendi, «que era la motivació primera d’aquesta intervenció», va dir Puig.

«Penso que a nivell de barri del Serrallo hi ha un abans i un després, el dia d’avui marca un punt d’inflexió», assegurava Puig. Sobre la solució d’allotjament per part de Serveis Socials a la que es poden acollir les famílies, el portaveu del govern va reconèixer que «és una solució a curt termini» i va sostenir que «els ajuntaments no tenen per funció proveir allotjament en aquests casos, ni tenen la capacitat, però en aquest cas vam creure que havíem de trobar una solució temporal, estem parlant de setmanes. La responsabilitat de què aquesta gent pugui accedir a un habitatge és de la Generalitat de Catalunya i de l’Estat espanyol».

Maletes al carrer

Cap a les 9 del matí la majoria dels ocupes ja eren fora al carrer amb les seves maletes i la policia els anava deixant entrar per agafar les coses que s’havien deixat a l’interior. Un d’ells era un jove marroquí que feia dos anys que vivia al número 2 del carrer Sant Andreu i explicava, amb la seva filla de sis mesos als braços, que no té ni papers ni sostre, i lamentava que des de l’Ajuntament se li ha donat cap solució. Un altre dels ocupes que havia estat desallotjat era Emmanuel, un nigerià que feia quatre anys que hi vivia, el qual lamentava que no té papers i que tampoc sap on anar. «No tinc casa, ni pensió, ni res», deia, trist. Finalment, un d’ells va criticar la duresa de l’actuació policial. «Estava dormint, han entrat amb molta força i m’han llançat a les escombraries el menjar que tenia», va assenyalar.

Els veïns, contents

Per la seva banda, David Martín, president de l’Associació de Veïns del Serrallo, assegurava que «fem una valoració molt positiva» del desallotjament dels ocupes del Rancho Grande, ja que «era una demanda dels veïns del barri i, especialment, dels que viuen en aquell edifici». En aquest sentit, Martín va defensar que «estem tots molt contents que l’Ajuntament hagi trobat aquesta solució i, tot i que ara mateix s’estigui tapiant tot, sempre exichteix la por que tornin a ocupar».

Fer front al miler de pisos buits

A tot això, la CUP va emetre ahir un comunicat assegurant que «l’operatiu és una acció propagandística que només acabarà amb els problemes de convivència de forma temporal i parcial». En aquest sentit, les cupaires defensaven que aquests «tenen el seu origen en l’abundant parc de pisos buits que són propietat de bancs i grans tenidors, així com en la vulneració del dret a l’habitatge. Mentre no es resolguin aquestes dues problemàtiques, que són les dues cares de la mateixa moneda, els conflictes veïnals derivats d’ocupacions es reproduiran periòdicament i es limitaran a desplaçar-se, generant greuges i problemàtiques greus als veïns i veïnes d’arreu de la ciutat».

També es pregunta la CUP quin és el pla a mitjà termini que tenen ERC i ECP per garantir el dret a l’habitatge a la ciutat que governen.

Neguit a la Part Alta per por que hi vagin els ocupes

L’expulsió dels ocupes del Rancho Grande del Serrallo ha provocat cert neguit en una altra zona de la ciutat de Tarragona. Es tracta de la Part Alta, on també hi ha problemes d’ocupacions des de fa mesos. Veïns de la zona estan nerviosos perquè sempre han trobat connexió entre les ocupacions a la Part Alta i el barri pesquer de la ciutat, amb què temen que alguns dels ocupes expulsats «vinguin a parar aquí», una situació que es convertiria en «insostenible», segons les mateixes veus, que prefereixen no revelar el seu nom per seguretat. Els veïns asseguren que estaran en alerta pel que pugui succeir i, davant una hipotètica arribada de més ocupes, «trucarem a les autoritats».

A l'operatiu hi van participar més de 110 agents de policia.

Desallotjats 34 ocupes de 15 pisos del Rancho Grande del SerralloGerard Martí

tracking