Diari Més

Barris

Els Consells de Districte gestionaran els pressupostos participatius

Les reunions entre federacions de veïns i Ajuntament s’han reprès aquesta setmana després de l’aturada per la covid-19

Imatge de la trobada de dilluns entre Paula Varas i els representants de les federacions de veïns.

Els Consells de Districte gestionaran els pressupostos participatiusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i la pandèmia, l’Ajuntament de Tarragona ha seguit treballant en el projecte de Consells de Districte i el passat dilluns, la regidora Paula Varas, es va reunir amb la Federació d’Associacions de Veïns Segle XXI i amb la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona per fer-los arribar els avenços. Una de les novetats respecte a aquests Consells és que, un cop estiguin constituïts, podran administrar els pressupostos participatius. «Al final seran els qui coneixeran millor les necessitats del seu territori i per tant són els qui han de decidir on destinar aquests diners», reconeixia Varas.

Segons la regidora de Districtes va ser una reunió merament informativa, i on es van tractar diversos temes que encara es troben en un estat embrionari i que s’hauran de treballar en les pròximes setmanes. De fet, assegurava que estan preparant el document que anirà, el pròxim mes de setembre, a la Comissió Informativa de Districtes de l’Ajuntament, on també es presentarà i s’acabarà de definir el calendari. «És cert que la nostra intenció era fer una prova pilot del Consell de Districtes abans que acabés l’any, però amb la pandèmia pel mig serà complicat. Al setembre podrem parlar de dates», comentava Varas.

L’edil d’ERC va voler marcar les diferències entre el plenari del Consell, on hi haurà els representants de cada entitat i col·lectiu del districte i el procés participatiu previ, que encara no s’ha acabat de definir, i que consistirà en com es reuneixen i s’organitzen les diferents associacions del districte i com faran que les seves propostes arribin al ple del Consell. Sobre la trobada, Varas va explicar que van definir que a finals de setembre es reprendran les reunions, que seguiran a l’octubre i al novembre. En aquest sentit, celebrava que han reprès la metodologia amb les federacions de veïns, les quals «tenen més experiència dins del territori i ens aporten visions i opinions sobre cap a quina direcció cal anar». Finalment, Varas considerava rellevant que «els Consells esdevinguin una eina de gestió que faciliti la participació i que generi noves dinàmiques de relació amb l’Ajuntament».

Amb peus de plom

Per la seva banda, el president de la FAVT, que engloba un total de 19 associacions de veïns de la zona de Ponent, Alfonso López, va valorar positivament la trobada mantinguda amb la regidora Varas, tot i que prefereix esperar a veure com evolucionen la resta de reunions. «Preferim que la constitució dels Consells de Districte sigui lenta i que el resultat sigui bo i funcionin bé que no fer-ho ràpidament i malament», defensava López. En aquest sentit, posava l’exemple de Terrassa i Sabadell on, en el primer cas, els districtes «funcionen molt bé» però en l’altre «són un desastre».

Pel que fa a l’administració dels pressupostos participatius, el també president de l’Associació de Veïns Buenos Aires deia que «a l’hora de gestionar-los pot suposar un problema, perquè hi haurà districtes que tindran més necessitats que d’altres. Volem que siguin coherents perquè els diners ens arribi a tots i bé». En aquest sentit, lamentava que la xifra que actualment està sobre la taula, de 250.000 euros, «són molt pocs diners. Amb 50.000 per districte no fem gaire, però és una quantitat orientativa que encara no és oficial». Finalment, López destacava que «les federacions només som intermediàries entre l’Ajuntament i les associacions de veïns, a les quals les traslladarem el que es va tractar a la reunió i seran les que decideixin quin haurà de ser el funcionament dels Consells de Districte».

Per altra banda, el secretari de comunicació de la FAV Segle XXI, Josep Maria Ferran, defensava també sobre la gestió dels pressupostos participatius per part dels districtes, caldrà veure les necessitats i prioritats de cadascun d’ells. «Aquests diners, però, no seran els d’emergència o necessaris de base, sinó que estaran enfocats a aspectes de millores com ara de voreres o de plantar arbres. Els d’urgència, com poden ser infraestructures, és important que vagin a part i per vies més ràpides», deia Ferran. Sobre la trobada, el també sotspresident de l’AVV Verge del Carme, la va valorar «positivament», però va posar èmfasi en el fet que cal potenciar la «participació ciutadana». Ferran va comentar que, «per un costat estem observadors i, per l’altre, implicats perquè les entitats veïnals han de tenir un paper de mediació i organització d’actes als barris per afavorir la cohesió social, així com un paper de diàleg per traslladar les voluntats del veïnat i tenir una ciutat com cal».

tracking