Diari Més

Tarragona es bolca amb Sant Magí i la seva aigua miraculosa enmig del risc de rebrots

El repartiment es fa en vuit punts diferents per evitar aglomeracions

dimecres, 19 agost 2020 13:28
Núria Torres
Un avi comprant un càntir amb aigua beneïda de Sant Magí, en un espai habilitat a la Part Alta

Tarragona es bolca amb Sant Magí i la seva aigua miraculosa enmig del risc de rebrotsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona es bolca amb el dia de Sant Magí i la seva aigua miraculosa enmig de l'alt risc de rebrots de covid-19 al territori. Els tarragonins han sortit al carrer per viure la festa major d’estiu malgrat els canvis importants en el programa, sense processó ni venda de càntirs al Portal del Carro, on hi ha la capella del patró de la ciutat. Enguany s’han habilitat vuit punts diferents per repartir l'aigua sense aglomeracions. Es compra per tradició, però enguany també hi influeix la situació sanitària, una temença que ha disparat la demanda d’aigua de Sant Magí sobretot als barris. «És una edició molt estranya; mantenim els actes, però canviant el format», afirma el president de la Confraria de Sant Magí Màrtir de Tarragona, Adolf Quetcuti.

«És una situació anòmala», reitera el president de la confraria, mentre sosté amb força una imatge del sant, de Barcelona, per a la missa que excepcionalment es fa a la Catedral de Tarragona. La situació sanitària ha fet que les tradicionals misses a la capella del Portal del Carro no s’han pogut portar a terme. L’arquebisbe en fa referència en iniciar l’ofici amb el temple gairebé ple.

L’església del Portal del Carro manté les seves portes obertes, però no s’hi pot entrar. A l'exterior s’ha col·locat el Sant Magí que surt a les processons perquè els tarragonins puguin deixar un ciri com a gest de devoció al màrtir del segle III -de fet, no podien apropar-se a la imatge i l’encesa l’havia de fer un membre de la confraria. Al punt del migdia ja se n’havien encès gairebé 200.

L’afluència de tarragonins també ha estat constant en els vuit punts de distribució de l’aigua miraculosa distribuïts arreu de la ciutat. Els portants de l’aigua, que van baixar 4.000 litres de la Brufaganya, creuen que faran net. Al llarg de la jornada s’esperen vendre 2.000 càntirs i 4.000 ampolles d’aigua. També s’han lliurat petits testos d’alfàbrega, planta que cada any es llançava sobre l’asfalt.

Dels vuit espais de venda, només el de la plaça de la Pagesia es mantindrà obert fins a les vuit del vespre. En aquest espai, davant de l’església de Sant Llorenç, s’han format algunes cues, si bé en cap cas aglomeracions. «El fet de poder comprar l’aigua sense grans cues ha fet que haguem venut moltes ampolles i càntirs», afirma el coordinador dels portants de l’aigua, Carles Salvadó.

Salvadó, que es trobava a la plaça de la Font, un altre dels espais de distribució, assegura que el ritme ha estat constant. «Només m’han sobrat una desena d’ampolles i em consta que hem hagut de recórrer a càntirs que ens van sobrar de l’any passat», destaca. Els portants reconeixen que, davant unes festes tan alterades per la covid-19, no s’esperaven aquesta afluència de gent.

Moltes persones no han volgut quedar-se sense l'aigua a la que la creença popular li atorga poders miraculosos. Amb l’actual situació sanitària, la protecció del màrtir de la Brufaganya reconforta els tarragonins. «Jo compro sempre per tradició, però enguany també ho demano per la covid-19, que se’n vagi», diu Imma Pomerol, veïna de la ciutat. La demanda ha estat especialment alta als barris.

Un nen petit amb un càntir amb aigua de Sant Magí, aixecant el dit polze en senyal que tot va bé, en un espai habilitat a la Part Alta

Tarragona es bolca amb Sant Magí i la seva aigua miraculosa enmig del risc de rebrotsACN

Una cua de persones en un punt de distribució d'aigua beneïda de Sant Magí, en un espai habilitat a la Part Alta.

Tarragona es bolca amb Sant Magí i la seva aigua miraculosa enmig del risc de rebrotsACN

tracking