Diari Més

Festes de Sant Magí

Ricomà defensa que la tronada no ha afectat la muralla romana

Ciutadans i PP se sumen a les crítiques de l’Arqueològica i del PSC i demanaran explicacions al govern sobre l’espai triat

L'alcalde, Pau Ricomà, en un el punt de recollida de l'aigua de Sant Magí i dels càntirs a la plaça de la Pagesia.

Ricomà defensa que la tronada no ha afectat la muralla romanaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup municipal de Ciutadans s’ha sumat a les crítiques de la Reial Societat Arqueològica de Tarragona (RSAT) per la tronada que es va disparar dilluns, «de manera extraordinària i única» per obrir les festes de Sant Magí, des de la plaça de la Rumba de Tarragona, a tocar d’un dels trams més malmesos de la muralla romana. Segons el regidor de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Tarragona, José Luis Calderón, el seu grup «coincideix amb l’RSAT en relació amb la imprudent actuació de l’Ajuntament de Tarragona que va permetre que la pirotècnia llencés la seva càrrega a la zona més malmesa de la muralla». El grup municipal de Cs ha anunciat que demanarà explicacions al govern de la ciutat i «que es determini si hi ha hagut danys a la muralla». La mateixa petició farà el grup municipal dels socialistes, tal com va avançar la regidora Begoña Floria, i el grup municipal del Partit Popular, segons assegura el regidor José Luis Martin, qui es mostrava sorprès per l’espai triat.

«Volem manifestar també la nostra sorpresa i demanarem explicacions del que ha passat. Tot plegat és una mostra més de la manca de criteri i de planificació que està seguint el govern municipal amb relació a les festes», deia Martin.

Mentrestant, ahir, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà defensava que, la de dilluns, no ha estat la primera vegada que es llençava pirotècnia des del punt en què es va fer i recordava el llançament d’altres anys que es produeix quan arriba la processó de Sant Magí. «En qualsevol cas –deia– els morters esclaten a molts metres d’alçada, no és com una mascletada, sinó que es projecte cap al cel». L’alcalde de Tarragona assegurava que la tronada que es va fer d’obertura de les festes i com a homenatge a les víctimes de la covid-19 no va provocar cap afectació a la muralla, contràriament al que opina l’Arqueològica, que considera que l’ona expansiva del so pot malmetre encara més el monument.

Una nova tronada serà llençada avui per cloure el dia gran de les festes de Sant Magí a les vuit del vespre i es farà en les mateixes circumstàncies que la de dilluns, és a dir, «des d’un punt indeterminat de la ciutat» i que es mantindrà en secret fins al darrer moment per evitar aglomeracions de gent.

La celebració d’una festa de Sant Magí atípica marcada per les restriccions per evitar el contagi de la covid-19, no ha impedit, segons Pau Ricomà, «que les entitats s’hagin abocat a organitzar coses, com van fer els Portants de l’aigua de Sant Magí que va marcar la seva ruta amb tòtems dilluns i van arribar amb un vehicle d’època». Precisament l’aigua de Sant Magí, els tradicionals càntirs, l’alfàbrega i mides es repartien ahir a diferents punts de la ciutat i, per primera vegada, a barris com Bonavista, el Pilar i Torreforta. «Sabem que aquestes festes de Sant Magí no seran com les de sempre, tampoc ho seran les de Santa Tecla, però seran recordades precisament per ser unes festes diferents», finalitzava Ricomà.

tracking