Diari Més

Comerç

Restauradors i estanquers de Tarragona posen en dubte les noves mesures de la covid

La Generalitat va aprovar ahir l’obligatorietat de tancar els locals a la una i la prohibició de fumar al carrer sense distància

Imatge d'arxiu d'una terrassa a la plaça de la Font de Tarragona.

Restauradors i estanquers posen en dubte les noves mesures de la covidGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els restauradors i estanquers del Camp de Tarragona posen en dubte l’eficàcia de les mesures que va aprovar ahir la Generalitat per frenar la covid, com són tancar els bars a la una de la matinada i la prohibició de fumar al carrer quan hi hagi menys de dos metres de distància. Per als restauradors, tancar a la una de la nit no garantirà que la gent vagi a casa i el fet de prohibir fumar només quan no hi ha la distància de dos metres, fa que «hàgim d’actuar com si fossi’m la policia».

L’Associació d’Hostaleria Tarragona Ciutat (AHTC) creu que «la norma de la prohibició de fumar no està ben definida», segons exposa el seu vicepresident, Rafa Olivier, qui afegeix que «sempre ens toca a nosaltres fer de policia». «Primer era perquè es garantís la distància a les terrasses i ara per assegurar-nos que ningú fumi quan estigui a menys de dos metres», recorda Olivier, i etziba que «s’hagués pogut fer una norma més clara, o es prohibeix per complet o res». Aquesta prohibició, també podria comportar que els bars i restaurants tinguin ara menys clientela, tot i que «de moment, no sabem com ens afectarà, haurem d’esperar una mica». «Potser aquella gent que aprofitava per anar a fer el cafè i fumar a una terrassa ara no vindrà, o potser seguirà venint però deixarà de fumar», diu Olivier, qui també argumenta que «o potser ara que hi haurà menys fumadors venen més clients que no fumin i que abans els tirés enrere això».

El que també critiquen els restauradors és l’horari que ha imposat la Generalitat, que obliga a tots els bars i restaurants a tancar no més tard de la una de la matinada, «sense que puguin admetre nous clients a partir de les 12 de la nit», segons s’exposa en la normativa. «Si l’objectiu d’aquesta norma és evitar que la gent estigui al carrer, faran tot el contrari», diu Olivier, ja que «si nosaltres tanquem a la una, la gent no anirà a casa a dormir, això propiciarà encara més botellons i descontrol a la via pública».

«Hem sustentat l’Estat»

Per la seva banda, el Gremi d’Estanquers de Tarragona recrimina que «hem sustentat l’Estat durant la pandèmia», ja que «el tabac té un impost directe del 80% i durant la pandèmia hem estat oberts perquè ens han considerat comerç essencial», explica el president del gremi, Sergi Sarlé, qui no entén com han aprovat aquesta mesura «sense parlar amb el sector». «Entenem la situació en la qual ens trobem i som conscients que és molt crítica, però aquesta mesura ha estat populista», denuncia Sarlé, qui argumenta que «sabien que ningú es queixaria d’aquesta prohibició, anem rebent estocada rere estocada des de fa molts anys».

A més, des del gremi posen en dubte aquesta mesura i la «fiabilitat dels estudis» perquè «a l’Estat és l’únic lloc on s’ha prohibit fumar». Pel que fa als nivells de vendes, des dels estancs creuen que on més afectarà serà en la seva venda a restaurants i bars, ja que «és on més es notarà aquesta mesura» i no tant en la privada perquè «ja notem una davallada any rere any».

La consellera de Salut, Alba Vergés, en el marc de la darrera reunió del PROCICAT, va signar dilluns la resolució que inclou aquestes noves mesures extraordinàries que van entrar en vigor ahir, coincidint amb la publicació al DOGC. Sobre la prohibició de fumar a l’aire lliure si no hi ha prou distància interpersonal de seguretat, la resolució contempla que la limitació s’aplica tant al consum de tabac com al de qualsevol altre dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua, catximbes o assimilats. La resolució també recorda a la ciutadania la recomanació de limitar les trobades socials fora del grup de convivència estable, i també que aquestes trobades socials siguin d’un màxim de 10 persones.

Multes de fins a 600.000 euros

Hotels, restaurants, terrasses, bars i guinguetes també hauran de garantir la distància d’un metre i mig tant en el servei de barra com entre les taules o agrupacions de taules, que no podran superar les 10 persones. La norma també estableix que els ciutadans han de «col·laborar activament» en el compliment d’aquestes mesures així com «a l’acceptació i resposta als requeriments que es formulin per les autoritats sanitàries». Els incompliments a la resolució seran «constitutius d’infracció administrativa» d’acord amb el decret del 4 d’agost que va establir multes d’entre 100 i 3.000 euros en el cas de les infraccions lleus i fins als 600.000 en les molt greus.

tracking