Diari Més

Turisme

Les reserves de creuers al Port pel 2021 fan preveure una gran temporada

El president, Josep Maria Cruset, assegura que van al ritme de les de la temporada 2019, que va ser històrica, però «tot dependrà de la covid-19»

El Port de Tarragona va col·locar ahir el primer caixó de la nova terminal per a creuers.

Les reserves de creuers al Port pel 2021 fan preveure una gran temporadaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les reserves de creuers al Port de Tarragona pel 2021 segueixen la mateixa tendència que les previsions que van tenir per la temporada 2019, que segons el seu president, Josep Maria Cruset, «va ser històrica». Per aquest motiu considera que «pot ser una gran temporada, sempre que la covid-19 ho permeti». I és que la pandèmia ha tingut unes afectacions brutals sobre el trànsit de persones, que en el cas del port tarragoní es veuen reflectides amb la pèrdua de 90.000 creueristes en un any que, segons Cruset, «està matemàticament perdut».

No obstant això, el president del Port comenta que, «dins de les circumstàncies adverses, millor que la cancel·lació de les arribades de creuers s'hagi produït enguany, perquè això ens ha permès treballar amb més ritme en les obres de construcció de la nova terminal, el Moll de Balears. Ens hauria costat un esforç molt important haver de rebre els creueristes previstos, amb tot el que comporta, i, a la vegada, fer les obres del nou espai». Precisament aquesta és una de les actuacions de l'Autoritat Portuària que segueix el calendari previst i els resultats de la qual es veuran de manera més immediata.

El nou espai, que tindrà 4.000 m2 i podrà albergar fins a quatre creuers a la vegada, estarà enllestit el maig de 2021, amb una inversió de 27 milions d'euros més IVA. «Amb les instal·lacions actuals per a creuers, que és un moll de 16 metres, es fa complicada la gestió dels passatgers, els taxis, els busos, els subministraments del vaixell, etc., i amb el nou Moll de Balears es podrà treballar amb tot luxe de condicions i, a més, donarà al Port recorregut de creixement», explica Cruset.

Per altra banda, també avança a bon ritme la rehabilitació de l'antiga seu portuària. Segons el president, les obres de recuperació de l'emblemàtic edifici, que han costat 4,7 milions d'euros més IVA i amb una tercera part d'aquest import subvencionada pel Fons FEDER, estaran acabades a finals d'any o a principis del vinent.

Finalment, també a principis de 2021 està previst que entri en funcionament el nou museu del Port de Tarragona, que ha costat 2 milions d'euros i s'ha finançat a través de l'1,5% cultural del govern espanyol, i està a punt d'enllestir-se la instal·lació de la fibra òptica a tots els molls del port, de manera que «es podrà accedir a dades d'alta velocitat des de qualsevol punt de l'APT», indica Cruset. Aquesta actuació ha suposat una inversió de 520.000 euros.

Les mercaderies cauen un 25%

El president de l'Autoritat Portuària de Tarragona va explicar, també, que el tràfic de mercaderies s'ha vist reduït en un 25% respecte al 2019. Les causes principals han estat la desaparició del tràfic de carbó (8%), la pandèmia del coronavirus (8%) i altres factors relacionats amb el territori, com ara els efectes del temporal Glòria o l'explosió a IQOXE de fa set mesos. «Aquesta reducció de tràfic de mercaderies és pràcticament la que ens trobem a la resta del sistema portuari, ja que nosaltres som una cadena de transmissió dels sectors econòmics i la nostra situació va lligada a la seva», diu Cruset. Per això, el president assegura que «no estem realment preocupats, com sí que ho estaríem si aquesta reducció del tràfic de mercaderies es produís en un moment en què tot el sistema portuari creix i nosaltres no, o quan el territori deixés de ser competitiu. La pandèmia ens ha deixat en la mateixa situació que a la resta».

tracking