Diari Més

Festes

Espelmes a Sant Magí per recuperar la normalitat robada pel coronavirus

Tarragona ha viscut una diada de festa major atípica, carregada d’emoció i amb actes simbòlics per celebrar la jornada tot i les obligades limitacions

Foto de família de les quatre colles castellers de la ciutat de Tarragona després de l'acte simbòlic

Espelmes a Sant Magí per recuperar la normalitat robada pel coronavirusGerard Cañellas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si bé el 19 d’agost d’aquest 2020 Tarragona ha hagutde celebrar una diada de Sant Magí ben diferent de la coneguda fins ara, la calor que ha inundat la ciutat ha estat la de cada any. A més, aquesta sensació es multiplicava amb la mascareta posada, però els tarragonins no han desaprofitat l’oportunitat per celebrar la jornada tot i les limitacions imposades per la pandèmia de la covid-19.

El virus, de fet, ha estat en la ment dels més fidels a l’hora de dur una espelma a la imatge de Sant Magí situada al Portal del Carro, acompanyada del desig de tornar a la normalitat com més aviat millor i del record d’aquells que s’han quedat pel camí. Rosa Bigorra, una de les encarregades de vendre els llantions, feia justícia a aquestes paraules i confirmava que «enguany hi ha molta gent perquè tenen la necessitat de demanar molt i pregar molt perquè les coses se solucionin». En la mateixa línia, Sílvia Señorena, que acabava de donar la seva espelma perquè una voluntària l’encengués davant el sant, explicava emocionada que «són unes festes molt diferents però hem de seguir la tradició posant el llantió, enguany demanant que tot torni a la normalitat, que el problema de la covid-19 es vagi solucionant perquè ja ha estat molt dur i hem patit pèrdues properes i llunyanes».

Els castells, com no podia ser d’altra manera, tampoc podien faltar per Sant Magí. Evidentment, no s'ha pogut gaudir de les espectaculars estructures humanes, però s'ha fet un acte simbòlic per celebrar la diada. Els caps de colla, els presidents i dos petits de cada entitat han entrat a la plaça de les Cols al toc de les gralles i els tambors, i amb l’aplaudiment del centenar de persones amb les seves mascaretes que no s'han volgut perdre el moment. Tot seguit, els més menuts de cada colla han entrat amb un ram de globus d’heli i en deixar-los anar han tenyit dels colors castellers de la ciutat el cel de Tarragona.

«Aquesta diada ens deixa una sensació ambivalent perquè ens agradaria celebrar Sant Magí amb tota la seva plenitud, però a la vegada una sensació de molt agraïment a les moltíssimes entitats que estan fent que sigui una jornada molt especial, havia de ser un Sant Magí per recordar i tothom està fent el possible perquè així sigui», comentava l’alcalde i conseller de Cultura de Tarragona, Pau Ricomà.

Per la seva banda, Alfredo González, cap de colla dels Xiquets de Tarragona, defensava que «teníem clar que la plaça de les Cols no podia quedar buida en el dia del nostre patró» i ha assegurat que «l’entrada a la plaça és sempre molt especial, però en la situació que estem ha fet que sigui encara més emotiu». En la mateixa línia, David Borràs, cocap de colla dels Xiquets del Serrallo, ha celebrat que «hem tocat el cel amb el globus i hem viscut amb nostàlgia aquesta diada de Sant Magí i amb moltes ganes de tornar a fer castells». Nil Martínez, l’altre responsable de l’entitat serrallenca ha manifestat que «aquesta mena d’actes signifiquen molt i nosaltres seguim vius, seguim treballant en projectes, dins del possible, i seguim fent el nostre paper social de dinamitzar la colla i apropar-la al barri». Per la seva banda, el cap de colla de la Jove de Tarragona, Gorka Bertran, assenyalava que «ha estat una molt bona iniciativa encara que hagi estat una jornada estranya, perquè entres a les Cols amb la voluntat de fer castells i això enguany no ha estat possible. Almenys hem pogut enlairar els globus de cada colla, que ha estat molt bonic i hem viscut una mica aquest Sant Magí casteller malgrat les restriccions».

L’Iker i la Ivet, dos castellers de la Colla de Sant Pere i Sant Pau, de 7 anys tots dos, asseguraven que «ens ho hem passat molt bé i ens ha agradat molt» la manera de celebrar la diada, tot i que reconeixen estar «molt tristos» de no poder fer castells però amb moltes ganes de tornar-hi. El seu cap de colla, David Lobo, explicava que «més enllà de no disposar d’aquesta diada és inevitable estar una mica angoixats i tristos, però hem de ser conscients que la situació així ho requereix i hem de mirar de mantenir, portes endins, aquesta latència més aviat social que no pas tècnica».

Tarragona ha pogut gaudir també d’actes com les matinades, amb un toc conjunt de les diferents colles de grallers cap als volts de les 9 del matí a la plaça de la Font i, tot seguit, s'ha celebrat l’Ofici Solemne. La diada ha comptat també amb la distribució de l’aigua de Sant Magí als vuit punts de la ciutat establerts. Finalment, la jornada s'ha tancat amb una nova tronada, també a la plaça de la Rumba, malgrat els advertiments de la perillositat pel mal estat d’aquell tram de la muralla romana per part de la Reial Societat Arqueològica de Tarragona(RSAT).

tracking