Diari Més

La Reial Societat Arqueològica qualifica de «salvatjada» la tronada

El PSC demanarà explicacions al govern sobre el fet que la pirotècnia es disparés a tocar d’un dels trams més malmesos de la muralla romana

Moment en què es va encendre la tronada al costat de la muralla romana.

La Reial Societat Arqueològica qualifica de «salvatjada» la tronadaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

D’«autèntica salvatjada», així és com ha qualificat Rafael Gabriel, president honorari de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT), la tronada amb què s’obrien ahir al migdia les festes de Sant Magí de Tarragona. La tronada, que va anar precedida de 21 salves pirotècniques, es va encendre a tocar d’un dels trams més deteriorats de la muralla romana, a la plaça de la Rumba. Per la seva banda, el grup municipal dels socialistes es mostrava també ahir perplex per la ubicació triada per llençar la tronada i ha anunciat que en demanarà explicacions al govern de Tarragona.

L’espai escollit –que es va mantenir en secret per evitar aglomeracions de gent, desaconsellades per la pandèmia de la covid-19– és, per a Rafael Gabriel, un complet despropòsit, ja que posa en perill la conservació d’aquest tram de la muralla.

«Es tracta d’una plaça quasi tancada, per una banda hi ha la muralla i, per l’altra, uns arcs. Qualsevol soroll allí fa una ressonància terrible, amb la qual cosa, l’ona expansiva de la tronada va i torna i convé recordar que és el tros de muralla més degradat», apunta Rafael Gabriel. El president honorari de l’RSAT afirma que aquest tram de la muralla «clareja» quan es passa per l’exterior. I és que «està foradada». «L’estabilitat d’aquest element és molt precària, considero que hi ha molts més llocs a la ciutat on fer-ho, però no en aquella plaça. Crec que ni tan sols s’han parat a pensar-ho, és una autèntica salvatjada llençar una tronada a tocar de la muralla, un monument. Resulta molt inaudit que ningú hagi calibrat les possibles conseqüències», finalitza.

Des del grup municipal del PSC es mostraven ahir també sorpresos pel fet que la pólvora es fes esclatar a tocar del monument. «Hauria estat més lògic que la tronada es descarregués a la plaça de l’Antic Escorxador, damunt del pàrquing Jaume I, on hi ha un gran espai per fer-ho i a uns metres de la muralla. Ens ha sorprès molt la ubicació, molt més tenint en compte la situació de la muralla», deia ahir Begoña Floria, regidora de Patrimoni en l’anterior govern de Tarragona i actual regidora del PSC a l’oposició.

«Demanarem explicacions al govern sobre quines han estat les mesures que s’han aplicat per evitar que el monument quedi afectat pel llançament de la tronada. Tenint en compte que l’actual govern ha donat continuïtat al pla de muralles i, amb la informació que tenim, no ens sembla el lloc més adient. Temem que hagi pogut afectar el monument», afegia Floria.

La pirotècnia va disparar onze quilos de matèria reglamentada. Primer va llançar 21 salves i, després, la tronada, amb trons i xiulets que van anar guanyant decibels i van ressonar en bona part de la ciutat. L’espectacle, però, va quedar restringit al públic per evitar aglomeracions de persones i l’Ajuntament se’n va fer ressò per les xarxes socials.

En record de les víctimes

El llançament de la tronada es feia al punt de les dotze del migdia. Prèviament, tal com indicava el programa de festes, es van descarregar vint-i-una salves pirotècniques d’honor «en record de les víctimes de la covid-19 i en agraïment a tots els col·lectius professionals i socials que han treballat per minimitzar-ne l’impacte». El llançament va anar a càrrec de l’empresa Pirotècnia Catalana, de Vimbodí.

Fonts municipals apuntaven ahir a l’ACN que enguany l’Ajuntament de Tarragona ha volgut donar així un cop de mà al sector pirotècnic, que s’està veient fortament colpejat per la cancel·lació d’actes i festes majors. Des de Pirotècnia Catalana, per exemple, explicaven que enguany estan fent molt menys de la meitat de castells de foc, i gairebé cap correfoc. «Que ajuntaments com el de la ciutat de Tarragona comptin amb nosaltres per fer una tronada és d’agrair perquè gràcies a coses com aquesta podem anar treballant de mica en mica, encara que l’any ja no es pot salvar i el donem per perdut», va manifestar a l’ACN David Montes, operari tècnic d’aquesta companyia de la Conca de Barberà. «Per falles no vam fer res, i tot i que Sant Joan va salvar una mica la campanya, la majoria de festes majors s’han suspès i no s’està fent res. El sector ho està passant malament», afegia Montes.

Dimecres al vespre una altra tronada a càrrec de Pirotècnia Estalella clourà una edició de les festes de Sant Magí que no veurà castells, processons, ni revetlles per la covid-19.

tracking