Diari Més

Festiu

Ferrer: «Hem celebrat Sant Roc però no les seves festes»

Les Festes de Sant Roc han celebrat aquest matí l’ofici, un dels pocs actes que s’han pogut mantenir enguany per culpa de la covid-19

La tornada de l'ofici a la sortida de Sant Francesc, amb Sant Roc, la Mare de Déu, els abanderats i el canó de les festes.

Ferrer: «Hem celebrat Sant Roc però no les seves festes»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Festes de Sant Roc han finalitzat avui amb l’ofici amb la imatge de Sant Roc i la de la Mare de Déu, tot i que enguany s’ha fet d’una manera molt atípica i, aquest, ha estat un dels pocs actes que s’han pogut celebrar. Com diu el president de l’Associació Cultural de Sant Roc, Josep Ferrer, enguany «hem celebrat Sant Roc però no les seves festes». L’altre acte que es va mantenir va ser el d’aturar Sant Roc davant la capella.

Com és tradicional, avui, 16 d’agost, s'ha celebrat l’ofici de Sant Roc tot i que ho ha fet d’una manera diferent del que té habituats als tarragonins en els seus 176 anys d’història. A l’ofici només s’hi han pogut veure Sant Roc, la Mare de Déu, els abanderats i el canó de les festes, així doncs, s'han trobat a faltar, entre altres elements, els gegants, en concret, els Gegants Vells petits, que es van estrenar l’any passat pel 175è aniversari de les festes i que, enguany, s’han hagut de quedar tancats. Tampoc hi han estat presents els Toca Bemolls que darrerament els acompanyaven. «Es podria dir que el que hem fet és anar a missa», explicaFerrer qui afegeix que «només hem fet el recorregut habitual d’anada, la tornada ha estat exactament igual que l’anada». I és que, tradicionalment, un cop sortia Sant Roc i la Mare de Déu de l’església de Sant Francesc feien un tomb una mica més llarg, passant per la Via de l’Imperi entre altres carrers propers al Cós del Bou. Qui sí que ha sortit ha estat el canó de les festes, renovat l’any passat, tot i que només ha pogut realitzar les matinades i l’ofici.

Tot i que ni el recorregut ni l’ofici han estat els tradicionals per culpa de la covid, s'hi han aplegat, aproximadament, unes 200 persones per viure un dels pocs actes que s’han pogut mantenir. «Al final ha vingutmés gent de la que esperàvem, ha anat tot molt bé, encara que el canvi ha estat total», detalla Ferrer, qui afegeix que «sempre hem cridat a tota la ciutadania de Tarragona que vingui a celebrar les Festes de Sant Roc, però enguany hem hagut de fer el contrari per precaució. Tenim ganes que arribi ja l’any vinent i poder celebrar aquestes festes amb normalitat i amb tots els tarragonins».

Distància i seguretat

Malgrat tot, el president de l’Associació Cultural de Sant Roc celebra la resposta que han tingut enguany els veïns, ja que «el barri és una família, la gent està molt connectada i encara que enguany no hem pogut celebrar les festes, ningú s’ha volgut perdre el poc que hem fet», i remarcava que «les 200 persones que han vingut, han mantingut molt bé les distàncies i han estat separades al llarg del recorregut en tot moment». I el mateix ha succeït amb els qui han accedit a l’interior de l’església.

Els abanderats de les festes d’enguany han estat Peter Martínez, del restaurant Cal Peter del Cós del Bou, i Maria Àngels Montoliu. Ells van ser escollits perquè el propietari de Cal Peter «és una alma mater de les festes i volíem retre-li un homenatge», just l’any en què ha abaixat la persiana definitivament, mentre que Montoliu és qui ha dissenyat el nou vestit que ha lluït enguany la Mare de Déu.

tracking