Diari Més

Salut

Tarragona només posa 14 multes per no dur mascareta, Reus 41 i Salou 175

En tots tres municipis, els agents han prioritzat informar i conscienciar la població sobre el seu ús abans de sancionar-la

Reus ha inciat una campanya per recordar la necessitat de protegir-se

Tarragona només posa 14 multes per no dur mascareta, Reus 41 i Salou 175Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des que es va decretar la obligatorietat de portar la mascareta a la via pública i en llocs tancats però d’ús públic o oberts al públic a Catalunya, els municipis del Camp de Tarragona s’han ocupat de conscienciar i informar a la ciutadania sobre la importància de dur la mascareta, més enllà de la seva obligatorietat. Amb tot, algunes poblacions han hagut d’imposar multes, com és el cas de Tarragona, Reus i Salou. D’aquests, el que més sancions ha imposat ha estat la capital de la Costa Daurada amb 175, seguida per la del Baix Camp amb 71 i Tarragona amb 14. Amb tot, en totes tres ciutats, els consistoris remarquen que abans de posar cap sanció, han procedit a informar i conscienciar degudament a la ciutadania sobre la importància de portar la mascareta.

A Tarragona, la Guàrdia Urbana només ha multat a 14 persones per no dur mascareta a l’espai públic. Aquesta és la xifra de denúncies d’ençà que la Generalitat de Catalunya va decretar la seva obligatorietat en tot moment als espais públics.

Des de l’Ajuntament ja es va advertir que se sancionaria a qui no complís la nova llei, considerant que no fer-ho suposava un risc per la població. No obstant això, fonts municipals asseguren que els agents de la policia local van dur a terme una feina de pedagogia i sensibilització durant els primers dies, abans de multar directament aquells que no portessin la boca i el nas tapats.

Encara que sigui la Guàrdia Urbana el cos competent per dur a terme aquest control i multar a qui no porti la mascareta posada a la ciutat de Tarragona, les sancions interposades tant pels cossos locals com pels Mossos d’Esquadra les tramita el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Finalment, cal destacar que l’incompliment de l’ús de la mascareta o el seu ús inadequat es considera una infracció lleu, sancionable amb 100 euros. No obstant això, aquestes infraccions lleus es podran multar amb fins a 3.000 euros. Per altra banda, la sanció més alta pot arribar als 600.000 euros de multa, quan es comet una infracció molt greu, com ara la celebració d’actes o activitats que hagin estat expressament prohibides o suspeses per les autoritats pel risc que suposen.

71 actes a Reus

Per la seva banda, la Guàrdia Urbana de Reus ha aixecat, des del mes de juny i fins ara, 71 actes per no dur la mascareta posada. Del total d’aquestes, tal com detalla Dolors Vázquez, regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, «45 es corresponen amb el juliol i l’agost», un cop ja implantada l’obligatorietat de portar el nas i la boca tapats independentment que es pogués mantenir la distància social. Les 26 actes restants «es van aixecar, per exemple, a dins de comerços o altres establiments, on sí que s’havia de fer servir la mascareta ja des d’abans».

Vázquez subratlla que, en tots els casos, es tracta de «reincidències» o de «persones a qui se’ls ha requerit que se la posessin i no han volgut fer-ho» i recorda que «hem estat fent una feina intensa d’informació i de recomanació» abans de multar. «S’han aixecat actes quan s’ha fet cas omís i no ha quedat més remei, perquè sempre el primer que es fa és advertir», apunta la regidora, i recorda que «la de dur la mascareta és una qüestió a la qual encara no estem del tot habituats i pot haver-hi un oblit puntual, però no és això el que se sanciona».

Amb relació al perfil de les persones que han estat multades, diu que «no n’hi ha un de concret» però, entre les actes que s’han aixecat, n’hi ha de vinculades a «grups de gent jove que potser fa cas omís encara que se’ls informi, o persones que, per algun motiu, es neguen a portar-la». Tampoc «no hi ha uns àmbits concrets on les persones es relaxin en aquest aspecte», apunta Vázquez.

Des de l’inici de l’estat d’alarma i fins ara, hi ha hagut a Reus més d’una detenció de persones que, a més de no utilitzar mascareta, escopien a la via pública. La regidora valora que es tracta de casos aïllats i que es donen en un context molt concret. Amb tot, en general a Reus, «cada dia hi ha més conscienciació i la gent sap que ha de fer un exercici de responsabilitat, al mateix temps que nosaltres continuem amb la política de la pedagogia».

Per la seva banda, l’Ajuntament de Salou valora positivament el compliment majoritari de l’ús obligatori de mascaretes en espais públics, des que la Generalitat de Catalunya va publicar la resolució SLT/1648/2020, de 8 de juliol, per la qual s’establien noves mesures en l’ús de la mascareta al territori català i que va entrar en vigor l’endemà, dia 9.

Rècord de sancions

Tot i aquesta bona valoració per part de l’Ajuntament de Salou, la Policia Local ha hagut d’interposar, des del dia 9 fins a l’actualitat, un total de 175 denúncies en el marc de les seves actuacions de detecció de comportaments incívics al carrer. D’aquestes, un 60% són a persones de nacionalitat espanyola, i el 40% restant són a persones estrangeres, majoritàriament franceses. Pel que fa a les franges horàries, cal dir que s’ha observat més incompliment a la nit, on s’han posat més de la meitat de les denúncies.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, assegura que «l’ús de la mascareta és una mesura de protecció individual i col·lectiva essencial per poder fer front a la propagació de la covid-19 i minimitzar, així, els possibles riscos de contagi». Tanmateix, l’alcalde posa en valor «l’actitud responsable de la majoria de la ciutadania», assenyalant que «el nombre de persones que no compleixen amb la normativa és minoritari».

Per la seva banda, el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González, destaca «l’excel·lent i eficaç actuació policial a l’hora d’actuar per l’incompliment de l’obligatorietat de portar mascareta a la via i espais públics». L’edil agraeix, també, «el comportament cívic de la població de Salou, que prioritza la seva pròpia salut i la de les persones del seu entorn».

tracking