Diari Més

Polèmica

Indignació d'entitats veïnals de Tarragona amb les noves concessions a les terrasses

Algunes associacions critiquen que no es té en compte el descans dels ciutadans permetent que els bars obrin fins més tard

Critiquen la «incapacitat» del consistori per solucionar els problemes de contaminació acústica.

Indignació d'entitats veïnals amb les noves concessions a les terrassesDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les mesures decretades per l’Ajuntament de Tarragona per donar suport al sector de l’hostaleria de la ciutat comencen a crear polèmica entre diferents entitats i agrupacions veïnals. L’Associació de Veïns de Tarragona Centre i el col·lectiu Pere Martell Digne s’han mostrat especialment crítics amb la decisió del consistori de permetre que els bars i restaurants puguin celebrar concerts a les terrasses i que aquestes puguin estar obertes una hora més que fins ara.

«L’Ajuntament de Tarragona està fent massa concessions a un sector que és dels que menys està patint la crisi del coronavirus», així de contundents es mostren des de l’Associació de Veïns Tarragona Centre, els quals argumenten que «les terrasses i els interiors dels bars estan sempre plens. Cada vegada volen més i l’Ajuntament els ho permet», en referència al permís que els ha atorgat el consistori per ampliar els horaris de totes les terrasses fins a la una de la matinada entre setmana i fins a les dues els caps de setmana. «Pensàvem que, amb la nova regidora, que és metgessa, tindrien més en consideració el soroll, que per l’OMS està catalogat com una tortura», explica una portaveu de l’AVV TGN Centre, qui afegeix que «és un disbarat». Des d’aquesta entitat detallen que «és impossible descansar i estar a casa, estem vivint un segon confinament perquè no podem obrir les finestres pel soroll i pel fum», i asseguren que, «de fet, hem de sortir de casa cap al vespre perquè és inaguantable el soroll que patim», una situació que els preocupa, ja que ,amb el permís per allargar els horaris i fer petits concerts, previsiblement el soroll encara augmentarà més.

Respecte a la possibilitat d’oferir música en directe a les terrasses, des de l’AVV Tarragona Centre creuen que «la música és molt agradable, però també depén de l’estil», i confien que «compleixin amb el que proposa l’Ajuntament, que és música suau, però ja ho veurem, perquè ara mateix no estan respectant ni les distàncies a les terrasses ni a l’interior». Sobre aquest últim aspecte, l’associació de veïns aprofita per denunciar que «sovint, quan hem d’entrar a casa hem de demanar que ens deixin passar i hem d’esquivar algunes taules». «És una gran sorpresa que des de l’Ajuntament no es vetlli pel compliment de les mesures de seguretat, com són la distància o, fins i tot, els horaris, ja que alguns tanquen més tard del que poden», denuncien des de l’entitat veïnal, i expliquen que «hi ha una veïna que pateix insomni, estrès i depressió pel soroll, perquè ha de fer teletreball i passa massa hores dins de casa amb molt de soroll». Per tots aquests motius i perquè «les terrasses estan sempre plenes, ja tenen prou beneficis», aquesta associació de veïns es planteja fer una queixa a l’Ajuntament, per expressar el seu malestar i argumentar que «no calen tantes facilitats per aquest sector».

Qui també s’ha mostrat força contundent amb les mesures decretades en favor del sector de la restauració ha estat el col·lectiu Pere Martell Digne, un moviment veïnal que vetlla per «un carrer sense contaminació acústica, amb comerç de qualitat i un parc digne». «El decret impulsa la música a les terrasses i, tot i que pot semblar una proposta enriquidora, actualment la Guàrdia Urbana i el consistori són incapaços de donar solucions davant dels problemes de contaminació acústica que alguns bars generen. Encara es donen més opcions a aquests locals? Qui farà complir la llei? Ara mateix la Guàrdia Urbana no ho fa i l’administració s’excusa en la seva lentitud», lamentava Lorena Holm, presidenta de l’associació.

Holm es mostra especialment preocupada també per l’ampliació dels horaris d’obertura de terrasses «en detriment del descans dels ciutadans». «El consistori ven la nostra salut a l’hostaleria», afegeix. La líder del col·lectiu Pere Martell Digne, a més, etziba que l’argument d’«ampliem l’horari perquè els usuaris es deixin de concentrar a la plaça de la Font» per part de l’Ajuntament denota «una falta d’estratègia i coneixement polític. És molt preocupant que l’única solució que troba el consistori sigui que a tota Tarragona s’escampi el problema». Defensa que el que s’hauria d’haver fet per evitar aquestes aglomeracions a última hora a la plaça de la Font és unificar-lo però «rebaixant l’hora de tancament». Finalment, Holm vol recordar a l’Ajuntament que «les lleis i la ciutat és del ciutadà, que per a decisions tan importants s’han de promoure espais de participació, convocar reunions per districtes, etc. i, sobretot, no limitar-se a afavorir a un sector (hostaler) perjudicant els ciutadans. Perquè, senyor alcalde, a l’hora de la veritat, si l’hostaler incompleix, no es fa res».

Per altra banda, Manel Rovira, president de l’AVV Part Alta, zona de la ciutat que concentra un gran nombre d’establiments, defensa que l’horari en què es permet fer concerts –de 12 a 14 hores i de 19 a 21 hores– és correcte, però sí que lamenta el fet que puguin obrir fins una hora més tard, ja que «molts veïns pateixen molèsties amb el soroll, sobretot quan recullen la terrassa, feina que s’allarga mitja hora més a l’establerta per tancar».

Finalment, Carme Puig, presidenta de l’Associació de Veïns del Barri del Port, defensa, amb un to més equidistant, que les dues parts han d’aportar una mica més d’empatia a la situació i mirar de respectar-se mútuament.

tracking