Diari Més

Societat

El nou toc de campanes de Bonavista modifica l'horari per les queixes veïnals

La parròquia va comprar un altaveu per fer sonar les campanes digitalment de 8 a 23 h. però ha hagut de canviar-ho de 9 a 22 hores

Imatge de la façana de la Parròquia de Santa Maria Assumpta de Bonavista.

El nou toc de campanes de Bonavista modifica l'horari per les queixes veïnalsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Parròquia Santa Maria Assumpta de Bonavista va estrenar el passat dimecres 29 de juliol les campanes digitals, que consisteixen en un altaveu que emet el toc de campanes cada mitja hora entre les 9 i les 22 hores. Amb tot, aquest no era l’horari que va començar tocant, sinó que era de 8 a 23 h. però «el 50% dels veïns de la plaça van queixar-se pel soroll», diu el sagristà de la parròquia, Benito González, qui afegeix que «per això vam decidir escurçar l’horari i treure els quarts». I és que, en un primer moment, les campanes sonaven de 8 a 23 h. cada quart d’hora, a banda d’anunciar la missa i fer el toc d’Àngelus a les 12 del migdia.

«Estem molt contents que la parròquia per fi tingui el toc de campanes», comenta González, qui assegura que «encara que no tinguem una campana de veritat, per l’altaveu s’escolten com si ho fossin». La parròquia va intentar engegar una campanya per a recollir fons per comprar aquest altaveu, però pràcticament no va aconseguir recaptar res i va haver de pagar-lo de la seva butxaca. El total de cost, va ser d’uns 4.000 euros i van descartar, de moment, la instal·lació d’una campana perquè el seu cost ronda els 12.000 euros.

A banda de l’altaveu, el cost també inclou tot el sistema digitalitzat automàtic, que permet memoritzar quan ha de sonar la campana, de manera que no cal activar-ho des de cap telèfon ni estar pendent de cada moment en què ha de sonar. Tot i que des de la parròquia estan molt satisfets amb aquest nou sistema inaugurat fa només dues setmanes, el sagristà no vol renunciar al fet que l’església acabi tenint campanes de veritat, és per això que continuen buscant ajuda per acabar fent aquesta inversió més gran. De fet, des de l’Associació de Veïns de Bonavista estan intentant aconseguir que l’Ajuntament posi una campana en aquest recinte.

Inaugurat l’any 2016

La Parròquia Santa Maria Assumpta de Bonavista va ser inaugurada el 2016 i, en un primer moment, tenia projectades «tres campanes i un carilló», però cap d’aquests quatre elements va acabar sent una realitat. «El projecte es va fer durant el govern de Josep Fèlix Ballesteros, però mai van voler tirar endavant la compra de les tres campanes i el carilló», lamenta Benito González, qui afegeix que «de moment, el govern d’ara tampoc s’ha interessat en aquest projecte». És per això que l’AVV de Bonavista intentarà que, de les tres campanes projectades inicialment, se’n financi una.

El cost de les tres campanes i el carilló era d’uns 35.000 euros, segons es va anunciar abans de la inauguració de la parròquia, i la falta d’un patrocini per realitzar aquesta inversió va fer que l’Ajuntament acabés desestimant l’opció.

Sense campanes, però amb un so «idèntic a les de veritat», la parròquia de Bonavista ha aconseguit el so característic dels centres de culte cristians i ha deixat de ser muda, tot i que això ha implicat algunes queixes entre els veïns més pròxims.

tracking