Diari Més

Universitat

L'arribada d'Erasmus a la URV cau un 75% i es manté la demanda per marxar

Les facultats de Medicina i Infermeria no rebran estudiants estrangers perquè en cas d’una nova onada de virus no podrien fer pràctiques a l’hospital

El campus Vila-seca de la URV.

La URV, entre les 10 millors universitats de l'EstatURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incertesa provocada per l’evolució de la pandèmia de coronavirus també té conseqüències en l’arribada d’estudiants estrangers d’Erasmus a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, que cau en un 75% respecte al curs anterior. En canvi, el nombre d’estudiants tarragonins que enguany volen marxar a estudiar a fora és pràcticament igual que el de l’any passat.

Concretament, el departament d’Internacionalització només ha rebut, fins ara, 94 sol·licituds d’alumnes europeus per venir a la URV, mentre que l’any passat van ser un total de 398 els estrangers que van escollir Tarragona com a destí. Segons el vicerector del departament, John Style, el nombre confirmat fins ara d’arribades pot variar, inclús ser menor, ja que «alguns alumnes poden acabar cancel·lant la seva mobilitat si ens tornen a confinar». Tot i que Style creu que la xifra no variarà gaire, comenta que «molts estudiants esperaran a apuntar-se per venir el segon quadrimestre, quan ja estaran més segurs de com està la situació aquí». Per altra banda, i també tenint en compte les conseqüències que tindria una nova onada de covid-19, les Facultats de Medicina i Infermeria han decidit no rebre enguany cap alumne estranger, principalment per la impossibilitat de dur a terme pràctiques a l’hospital.

Des del 2014, el nombre d’alumnes de la URV que han marxat a l’estranger sempre ha estat superior al d’estudiants de fora que han vingut a Tarragona, excepte en el curs 2015/2016, quan en van venir 449 i en van marxar 445. La diferència sempre ha estat al voltant d’uns 100 alumnes o menys, però enguany aquesta ascendeix a gairebé 400. Això és degut al fet que, si bé els estrangers s’han mostrat més reticents a venir a Tarragona, el nombre d’estudiants d’aquí que volen marxar a una universitat europea es manté en la mateixa línia de cada any. En total són 477 les sol·licituds de sortida que ha rebut el departament d’Internacionalització, 13 més que el curs 2019/2020. Una de les principals interpretacions que es pot fer d’aquestes dades és que els efectes de la pandèmia a Espanya han estat, i són, molt més greus que a la resta de països d’Europa. Segons Style, a més, ningú ha demanat anar a estudiar als Estats Units, on la covid-19 també fet estralls. «Aquests 477 estudiants que volen marxar només han fet les primeres gestions i sempre són a temps de fer-se enrere si veuen que la situació es complica», assenyala Style.

El vicerector d’Internacionalització reconeix que des de la URV s’ha seguit una política «pràctica, no optimista, basada a seguir fent la mateixa oferta que en cursos anteriors. No som qui ha de decidir qui pot venir i qui no, això és feina de l’administració. Farem tot el possible perquè els que vinguin segueixin gaudint d’una experiència educativa vàlida».

La Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia és la que té més demanda per anar a l’estranger, amb un total de 107 sol·licituds de mobilitat respecte a les 98 de l’any passat. Pel que fa a la d’Infermeria, un total de 65 estudiants volen marxar, 2 més que el curs passat. A Economia i Empresa l’augment ha estat considerable, ja que s’han rebut 42 sol·licituds quan l’any passat només van ser 27 els alumnes que van voler sortir. També ha incrementat, i més del doble, el nombre d’estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria que volen anar a l’estranger, passant de 22 el 19/20 a 46 enguany. A la Facultat de Química l’augment ha estat de 32 a 36 i a la de Ciències Jurídiques, que Style reconeix que als estudiants de Dret els costa més viatjar perquè «la disciplina no és gaire transferible a altres països», han passat de 24 a 30.

Per altra banda, les xifres dels estudiants estrangers que rebran les facultats de la URV mostra la greu davallada. Per la de Lletres només han arribat 22 sol·licituds, respecte a les 87 del curs passat. A la d’Economia d’Empresa, la caiguda ha estat de 42, 30 enguany i 72 l’anterior. A l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química volen venir-hi 10 alumnes, 31 menys, i a la de Ciències de l’Educació i Psicologia 9, mentre que l’any passat van ser 36.

Style lamenta que una conseqüència de la davallada serà que es veurà reduïda la internacionalitat de la institució. A més, la URV havia de rebre enguany més estudiants d’EEUU per un conveni amb la Universitat d’Arizona, relació que es tornarà a posar en marxa «quan superem aquestes dificultats», assegura Style.

tracking