Diari Més

Laboral

Hi ha persones que tornen a treballar i encara no han percebut l'ERTO

La central del SEPE de Tarragona reconeix que «hi ha gent que cobra de més i de menys»

Oficina central del SEPE a Tarragona, localitzada al carrer Pere Martell.

Hi ha persones que tornen a treballar i encara no han percebut l'ERTOGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aplicació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) arran de la crisi provocada per la covid-19 està generant importants contratemps a treballadors, empreses i sindicats, però també al Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), com va reconèixer ahir dilluns a aquesta redacció l’oficina central a Tarragona. Les incidències que s’estan produint són diverses, des de treballadors que han tornat a la feina i continuen amb un ERTO o aquells expedients on no hi consten els fills que tenen els beneficiaris d’aquesta mesura.

Miguel Seño treballa en el servei de manteniment d’un hotel de la Costa Daurada, va comentar a aquesta redacció que el passat 1 d’abril «vaig entrar en un ERTO fins al 6 de juliol, quan vaig tornar a treballar, però he cobrat tots els mesos menys el de juny, tot i que l’empresa va presentar l’expedient de manera correcta». «Tampoc m’han pagat els cinc dies corresponents al mes de juliol», va afegir.

Seño va comentar que «presentar una reclamació al SEPE és complicat però ho vaig aconseguir i el 4 d’agost em van dir que m’havien fet el pagament de tot el temps que vaig estar amb l’ERTO, quan no és així». «Posar-te en contacte amb el SEPE per telèfon és gairebé impossible i molt complicat si ho fas per Internet», va dir, per afegir que «en conec gent que està treballant i segueix cobrant l’ERTO i, per tant, haurà de tornar aquests diners». Seño va explicar el cas «d’una amiga que mai ha entrat en un ERTO i li han pagat com sí que hi estigués, i quan el SEPE faci la revisió del cas li reclamaran els diners». «No entenc per què es fan pagament indegudament», va recalcar.

La realitat també és complicada a l’oficina del SEPE a Tarragona. La subdirectora provincial de Prestacions va informar a aquesta redacció que «la situació ha millorat molt, hi ha menys incidències», però va recordar que a la central de Tarragona hi ha prop d’una vintena de funcionaris que «treballem dissabtes, diumenges i festius i no aixequem el cap».

La subdirectora provincial de Prestacions va comentar que les modificacions que s’han d’introduir en els expedients en funció dels canvis que decideixi el govern «les fem a mà i un a un», i va apuntar que en aquests moments «és impossible» dir quan casos s’estan gestionant a les comarques de Tarragona. «Les incidències són de tota mena», va apuntar, i va posar com a exemple que «van tornar a l’activitat i, posteriorment, van demanar un nou ERTO».

Els sindicats, preocupats

Els sindicats estan desbordats per les demandes de consultes que tenen el seu origen en l’aplicació dels ERTO i les incongruències que s’estan produint en moltes tramitacions. El secretari general d’UGT a Tarragona, Joan Llort, va dir que «hi ha treballadors que no han cobrat res, altres una part i, també, els que cobren més del que els correspon i que ho hauran de retornar». «Des del passat 16 de maig s’ha produït una allau de trucades al sindicat i en els darrers dies ha baixat, però existeix molt desconcert».

El secretari general d’UGT va dir que «no entenem per què no quadren les dades i, per exemple, hi ha pares als quals no li consten els fills». Tot i que «els problemes continuen», el 20 per cent de les consultes que arriben als serveis jurídics i a l’assessoria laboral del sindicat tenen a veure amb els ERTO, Llort va assegurar que «el percentatge de treballadors que no cobra mentre té obert l’expedient és petit».

Per la seva banda, Mercè Haro, de Comissions Obreres, va alertar un fet que es produeix en el sector hoteler de la Costa Durada des de fa uns dies. Haro va explicar que «els ERTO han passat de ser per força major a causa objectiva i les empreses ho han de canviar quan demanen un nou ERTO, però algunes no ho fan». El fet és que «hi ha treballadors que no cobren un o dos mesos fins que es resol el nou ERTO».

Haro va comentar que «van tancar hotels amb gent que no estava amb ERTO, després van obrir i, com l’ocupació no funcionava, van tornar a tancar i quan el treballador demana la prestació li comuniquen que l’ha perdut, la qual cosa és molt greu». «La setmana passada va passar en tres hotels de Salou, però aquests casos poden passar en qualsevol establiment», va afegir. La representant de Comisions Obreres va remarcar que «estem saturats de consultes, tot i que no les hem quantificat».

tracking